Билката на щастието ни вади от депресия и лекува махмурлук

Много билки растат в България, но е една носи щастието.

Жълтият кантарион. В миналото билката е наричана Божия трева и се е смятало, че пази от зли сили и вещици.

Жълтият кантарион има регенеративно и противовъзпалително действие. Билката се използва срещу язвена болест, депресия, екзема (локално приложение), периодично емоционално разстройство, меланхолични състояния, безпокойство. Помага при отказ от тютюнопушене, обрив на устата, херпес. В народната медицина жълтият кантарион е една от най-често употребяваните билки наравно с лайката. Използва се главно като средство за лечение на редица стомашно-чревни заболявания (язва на стомаха и дванадесетопръстника с хиперацидитет), като епителотонично средство при улцерозни процеси на лигавиците и кожата, а т.нар. звъниково масло се употребява освен при язвена болест още и при стоматити, пародонтоза, гингивити, фарингити и др.

Жълтият кантарион е използван също така и при заболявания на жлъчните пътища и при бъбречна калкулоза, като диуретично, седативно и противоглистно средство, пише bilki.bg.

Враг на депресията, жълтият кантарион има антидепресивно действие и е ефективен при махмурлук. Екстракти от билката се прилагат при лечението на депресия, като ефективността на препаратите е съпоставима с тази на широко прилагани синтетични антидепресанти. Това е потвърдено от множество клинични изследвания. Нещо повече – неговите странични реакции са много по-редки и имат по-лек характер. Жълтият кантарион може да се приема при тревожни разстройства. Трябва да се има предвид, че в някои случаи на употреба на жълт кантарион и препарати с негово съдържание е докладван ефект на фоточувствителност – това е състояние на свръхчувствителност към слънчева светлина, което може да е съпроводено с ултравиолетови изгаряния на кожата.

Т.е., когато приемате жълт кантарион или препарат, който го съдържа избягвайте пряката слънчева светлина.

Отварите се използват за лечение на тревожност, нервно напрежение, раздразнителност или емоционални разстройства, особено, ако са свързани с менопауза или пременструален синдром. 10 г от билката се заливат със 100 г вода, престоява 30 мин. и се прецежда. Тинктурите се вземат най-малко два месеца при дългогодишно нервно напрежение, водещо до изтощение и депресия. Те се използват също и в случаите на детско нощно напикаване. Промивки с отвара се използват за рани, кожни възпаления и контузии.

Кремове, направени от цъфтящите върхове се използват при локална нервна болка (ишиас, навяхвания и спазми) или срещу гръден застой по време на кърмене. Кремът може да се използва като антисептично и кръвоспиращо средство при ожулвания, рани и язви.

Екстракционните масла от цъфтящи върхове могат да бъдат използвани при изгаряния и мускулни или ставни възпаления, включително тенис лакът, невралгия и ишиас. Няколко капки лавандулово масло могат да се добавят при изгаряния, а за лечение на ставни възпаления може да се добави масло от бял равнец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *