Берлускони пак в болница, но май се крие от Темида

Четирикратният премиер на Италия, лидерът на дясната партия „Форца Италия!“ и евродепутат Силвио Берлускони от вторник вечерта е хоспитализиран в миланската болница „Сан Рфаеле“.

Както съобщиха на журналисти негови политически съратници, той пристигнал в престижното здравно заведение с вертолет от Франция, където бил прекарал великденските празници във вилата на дъщеря си Марина. Според информациите от болницата 84-годишният именит пациент бил приет само за изследвания и би трябвало да бъде изписан още в сряда вечерта.

Някои медии като например високо тиражираният римски всекидневник „Република“ обаче предположиха, че Берлускони няма да напусне довечера „Сан Рафаеле“, просто защото бил отишъл там, за да се скрие за пореден път от Темида. Ами утре, в четвъртък, в съда на Сиена трябва да бъде прочетена присъдата срещу него на едно от „разклоненията“ на т.нар. процес Руби-3, където експремиерът е подъсъдим за подкуп на свидетели на „Руби-1“. Тоест на процеса от средата на миналото десетилетие, на който първоначално той бе осъден на 7 г. затвор за преспиване с малолетната на времето мароканска проститутка Карима Ал Махруг – Руби и за злоупотреба със служебно положение, но после третата, последна инстанция в италианското правораздаване, анулира присъдата.

Според прокуратурата в Милано „заслугата“ за това била на подкупените от Берлускони да лъжесвидетелстват негови приближени, като един от тях бил пианистът от Сиена Данило Мариани. Той се изявявал във вилата на експремиера край Милано, където преди десетина години се вихрели придобилите световна известност с името „бунга-бунга“ секс-вечеринки, бил свидетел на доказаните оргии, но пред съда заявил, че те били нещо като „другарски вечери“. Което според магистратите означава, че е бил яко подкупен от Берлускони и поради тази причина прокурорката от Сиена Валентина Манини поиска за евродепутата 4 г. и 2 месеца решетки.

„Рупублика“ подчертава, че съвсем в реда на нещата е адвокатите на видния подсъдим да поискат отлагане на заседанието в четвъртък и присъдата да не бъде прочетена. Като това ще стане за пети път – първото отлагане на заседанието на въпросния процес все по здравословни проблеми на Берлускони е от 21 май миналата година. Последното пък е от 14 януари тази година, когато експремиерт бе пак хоспитализиран в „Сан Рафаеле“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *