Белица почете 120 г. от Илинденската епопея с парад на над 700 ученици

С тържествен и вълнуващ парад жители и гости на община Белица отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Над 700 ученици и учители от двете средни училища в града с шествие от знамена преминаха през централната част на града, за да почетат историческата дата 18 септември 1903, храбрите герои на Белица и хилядите борци за свобода, оставили скъпи завети, проникнати от голяма социална правда и дълбок хуманизъм.

Доклад за историческите събития изнесе Мария Мадолева – учител по история в гимназия „Никола Вапцаров“. Рецитал, подготвен от Гергана Тричкова – учител в същото училище, изнесоха учениците от 12-ти клас. Пред паметника на героите на Илинден венци и цветя поднесоха представители на Община Белица, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Никола Вапцаров“, Народно читалище „Георги Тодоров“ и граждани.

Честванията на паметната дата в българската история ще бъдат в продължение на месец с презентации за историческите събития и беседи, които ще бъдат изнесени пред ученици и граждани на община Белица. Обявен е и конкурс за есе, разказ, стихотворение и рисунка на тема „Илинденско-Преображенското въстание и малка Белица във въстанието “.

Най-добрите творци ще бъдат наградени. Желаещите да се включат в конкурса могат да намерят материали за събитията в Исторически музей-Белица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *