Без сух режим по изборите, няма мераклии за сватби в деня на вота

Без сух режим по изборите, няма мераклии за сватби в деня на вота

За пръв път от десетилетия насам почти в цялата страна няма да има забрана за употреба на алкохол в деня за размисъл и изборния ден. До петък забрана за употреба на алкохол беше наложена само в Пловдив.

Още в средата на седмицата стана ясно, че в София няма да има ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и за самия ден на парламентарния вот на 4 април. Със заповед на кмета на града Йорданка Фандъкова.се забранява само употребата на алкохол в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии. Забраната важи за 3 и 4 април. От Столичната община напомнят, че вече започна записването на карантираните за гласуване с подвижна урна. Заявлението за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия се подава в периода от 24 до 31 март, включително.

Още преди месец кметът на Пловдив Здравко Димитров е издал заповед, с която забранява продажбата на алкохол в изборния ден. Заповедта засяга времето от 6 до 22 часа на 4 април. Била е изпратена до шестте районни кметства. В Пловдив са получени 154 заявления за гласуване с подвижна секция поради карантина. 18 ще бъдат подвижните секции в болниците в Пловдив, в това число 7 от тях ще са в COVID отделенията.

Няма издадена заповед за забрана на продажбата и сервирането на алкохол в заведенията в Русе в деня за размисъл и в изборния ден. Такава заповед не издавана от години. В местата за гласуване полицейски служители ще следят да не влизат лица в явно нетрезво състояние. Преди няколко месеца общинските съветници гласуваха промяна в наредба и се забрани употребата на алкохол на открити обществени места в Русе през нощта – през лятото от 23,00 до 6,00 часа, а през зимата от 22,00 до 7,00 часа.

В Добрич в деня на изборите също ще може да се пие. От Общината отговориха, че заповед на кмета за забрана на употреба на алкохол в изборния ден няма да има. Забрана няма да има още в стара Загора, Хасково и Благоевград. В трите области нито един кмет не е подписал заповед със забрана за продажба на алкохол. До петък нямаше подписана заповед за алкохола и в Шумен.

Оказа се, че въпреки липсата на заповед за алкохола и атрактивната дата 04.04. оказа се, че мераклии да се венчаят в страната на изборния почти няма. Сватби няма да има в Шумен, Хасково, Русе и Кюстендил. От Бюрото за радостни услуги към Обредния дом в Русе, съобщиха, че на 3 и 4 април няма сватби. В Шумен например причината обаче се оказа доста прозаична – Сватбената зала в града е избирателна секция по традиция. В Добрич пък събота няма заявки за сключване на граждански брак, но има един заявен ритуал в Обредния дом в града за 04.04.

Репортерска проверка установи, че няма записани сватби за деня на вота в Кюстендил. В залата на Обреден дом ще бъде поместена една от секциите, определени за гласуване на предстоящия парламентарен вот. И на тези избори в областния град няма издадена заповед за забрана продажбата на алкохол. Различно обаче е положението в Дупница. Със заповед на кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев е забранена продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и развлечения и други обществени места на територията на общината за времето от 20 часа на 3-ти април до 8 часа на 5-и април. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които се провеждат семейни тържества, при спазване на всички противоепидемични мерки. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на администрацията Невена Манова.

В Пловдив пък желание да сключат брак в неделя са заявили две двойки, но едната се е отказала тъй като се е оказало, че има случай на болен от COVID в семейството. Другата двойка обаче ще сключи брак в Централния обреден дом, където ще се проведе ритуалът в 14,30 ч. Според шефката на ОП „Радостни обреди“ Чудомира Пинджева ритуалът ще е в зала и ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки – до 15 човека, а всички ще бъдат задължително с маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *