Без македонски вот в Бело поле и Рилци, въпреки страха на някои политици

Не се оправдаха страховете на някои политици, че избиратели от Северна Македония, които имат и българско гражданство, ще повлияят сериозно с гласа си на провелите се вчера парламентарни избори в благоевградските села Рилци и Бело поле. На практика до урните са отишли само хора, които живеят от години в двете населени места и нямат нищо общо със западната ни съседка.

В село Рилци от 4776 гласоподаватели по списък са гласували само 431, което е под 10%. Както никога досега не се е случвало, така и този път не гласуваха хора с двойно гражданство от Северна Македония.

В Рилци най-много са гласовете за коалицията „ГЕРБ-СДС” – 165, на второ място е ПП „Има такъв народ” с 63, веднага след това е „БСП за България” с 62. За ДПС са гласували 23-ма души, за „Демократична България” – 20, за ВМРО – 19, за „Изправи се! Мутри вън!” – 16. Интересно е, че за Българско национално обединение на бизнесмена Васил Божков своя вот са дали 17 жители на Рилци.

Не е много по-различна картината от изборите и в съседното село Бело поле, където също има регистрирани хиляди македонци. В изборния процес са участвали само 291 от избирателите. И тук води коалицията „ГЕРБ-СДС” със 111 гласа, втора е ПП „Има такъв народ” с 61, на трето място е „БСП за България” с 40. За „Демократична България” своя вот са дали 20 избиратели, за ВМРО – 13, а за ДПС – 7. Доверието на по пет човека са заслужили „Изправи се! Мутри вън!”, „Републиканци за България”, Патриотична коалиция „ВОЛЯ-НФСБ” и Българско национално обединение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *