БАН изследва чудотворна икона от Хаджидимово

Най-голямото богатство на Хаджидимовския манастир е чудотворна икона на свети Георги. Тя датира от XVIII век и е съхранена по волята на Бог и до днес. Първоначално тя се пазела в олтара и не била изнасяна за поклонение. Така постепенно била забравена.

През 1961 г. била изпратена в БАН за изследване. Според разкази на неврокопчани тогава е имало странни знамения с реликвата, за които учените не споделяли заради риска да попаднат под ударите на бездуховния комунистически режим. А именно странни сънища, аномални явления и други.

При изследванията е установено, че тя е изографисана в периода 1750-1800 г. На 6 май 1961 г. е върната в манастира и изложена за поклонение. Оттогава светинята е помогнала на неизброимо много хора, пристъпили към нея с отворена душа и вяра. За нейната сила свидетелства и фактът, че само тя е оцеляла при пожара през 1979 г., който изпепелява храма.

С помощта на Неврокопската митрополия и дарения само за 8 месеца черквата е възстановена и на 6 май 1980 г. е осветена. Съществена заслуга за благоустрояването на манастира има тогавашният председател на църковното настоятелство Трифон Симидчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Ужас! Севдалина Спасова е в реанимация, спряла да се храни и да пие вода
Next post Провокация на Антон Карачанаков предизвика безредици на „Герена“