Банско става по-зелено с фиданки от кестен, червен дъб и акация

Във връзка с националната инициатива „Седмицата на гората” край новоизградения участък на улица „Найден Геров” в Банско бяха засадени фиданки от конски кестен, червен дъб и акация. В землищата на село Осеново и село Гостун се засадиха горскоплодни фиданки. Дните от тази празнична седмица традиционно са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

В засаждане на дървета в Банско и в землищата на съставните села на общината се включиха кметът Иван Кадев, председателят на ОбС Димитър Русков, зам-.кметът Костадин Атанасов, директорът и зам.-директорът на ТП ДГС „Места” инж. Димитър Пидов и инж. Милена Петрова, служители на общинския отдел „Озеленяване” и горски работници, кметските наместници на селата Гостун и Осеново – Илия Белев и Георги Чепилев.

От 1925 година досега, с кратки прекъсвания, България всяка година отбелязва „Седмицата на гората”. В Закона за горите, приет през същата година, е утвърден празникът на залесяването: „…всяка година най-малко по два дни да се употребяват за работа по залесяването и в горските култури. Освен това всяка година през пролетта Министерството на земеделието и държавните имоти в съгласие с това на Народното просвещение урежда Празник на залесяването, в който са длъжни да вземат участие учениците от всички училища заедно с учителите, а така също и войската и трудоваците“.

Държавническото отношение на ръководствата на община Банско и на горските стопанства на територията на общината за залесяване е традиция, която през годините е имала различни измерения, но винаги е поддържана жива. Тази година тя се реализира със съдействието на ЮЗДП Благоевград, което безвъзмездно осигури фиданки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Дама застана начело на ГЕРБ-Хаджидимово дни след изборите
Next post В Благоевград чакат ген. Атанасов да реши от коя листа ще влезе