Бански песни и кръшни хора в Пирин за Илинденската епопея

Банскалии възраждат всенародния събор „Илинден”. Добре дошли са всички българи тази неделя в 12,00 часа край хижа „Бъндерица”, които искат да бъде съхранена историческата слава на илинденци. Илинденската епопея ще почетат стотици жители на Банско, планинари и приятели на града. С патриотични слова и възстановка на моменти от хайдушкото движение ще бъде припомнено миналото. Хайдутите ще пеят бански песни и ще играят пирински танци.

118 години ни делят от паметните дни на Илинденската епопея. Значимостта на делото ни кара да се прекланяме пред устрема за свобода на предците ни.

През 30-те години на миналия век се създава традицията банските семейства да излизат на пла́нина по няколко дни във високата част на Пирин около празника Илинден. Край огньовете на биваците в планината, съвременници и участници в Илинденско-Преображенското въстание разказват на притихналите си родственици и приятели за страшното и славно време на борба за достоен живот в свободна България.

Организираното честване на годишнините от въстанието започва да се провежда в средата на 20 в. в близост до хижа „Вихрен” и е дългоочаквано събитие за банскалии. Специално за него идват хора от цяла България, многобройни са и официалните гости. С речи, с песни, спомени и разкази около огромните огньове, честванията продължават по 2-3 дни. Около началото на 70-те години тържествата започват да се провеждат на Мрътва́ полена в подножието на планината.

Дошло е време да се възобнови традицията, а честването на Илинденско-Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин планина.. Идеята се подкрепя от Община Банско и със съдействието на самодейци от Народно читалище „Никола Вапцаров” тази година ще бъде поставено ново начало на традицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *