Бали – тропическият рай на Индонезия

Бали – тропическият рай на Индонезия

Посетите ли веднъж Бали, докоснете ли се до неговото очарование, екзотика и култура, до красивите плажове, внушителните вулкани, зелените терасирани оризища и мистичните храмове, островът завинаги ще ви заплени с добротата си. Разположено точно в сърцето на Индонезия, райското кътче е една източна приказка, в която всеки човек поне веднъж в живота си трябва да си позволи да участва. Очаква ви палитра от танци, ритуали, фестивали, екзотични ритми и ужасно вкусна храна. Можете да се гмуркате в коралови рифове, да изкачвате древен вулкан или да се печете по обширната плажна ивица и същевременно да сте обградени от сакрална духовна енергия.

Действително мястото открай време се смята за

едно от най-свещените на земята

Причината – тук индуистката религия се е съхранила вече хиляди години в самото сърце на ислямския архипелаг и се е преплела по неповторим и изключително любопитен начин с балийските традиции и вярвания, за да се роди и една уникална и запленяваща местна култура. Всъщност тук е налична една синкретична форма на индуистката религия – комбинация от традиционен индуизъм с почитане на праотците, анимизъм, магия и други местни вярвания. Когато през ХVI век ислямът завладял съседния остров Ява, много от индуистите на него се преместили тук и оттогава Бали продължава да бъде едно от най-духовните кътчета на земята. И ще разберете това още при първите си стъпки там.

Където и да попаднете, веднага ще ви направят впечатление вярата на хората, че божественото се е настанило навсякъде – не само в храмовете, но и в животните, природата и всеки един предмет. Всяко едно място е възможно да бъде „дом“ на духове, а тяхната енергия човекът може да насочва или към доброто, или към лошото. Тъкмо затова и, разхождайки се на острова, ще станете свидетели на множество интересни ритуали, които да осигуряват победата на доброто всеки ден. Облечени в традиционните си саронги, всяка сутрин хората излизат смирено и тихо палят ароматни пръчици, забодени в бамбукови кошници, които са пълни с пресни плодове и свежи цветя и служат като подарък за боговете. Именно така те отдават своята почит към тях, за невероятната природа и чудния климат, които осигуряват не една, а цели четири реколти годишно…

И тъй като на острова религията заема съществено значение, тук

ще виждате храмове на всеки ъгъл

Неслучайно наричат Бали Острова на 1000-те храма. Но ако трябва да сме точни, светилищата доста надвишават тази бройка. Освен това са много по-различни от западните храмове, които внушават страх и величие. Вместо това пред вас ще се разкрият по-скоро открити дворове, обградени от каменни зидове, в които хората могат директно да се свързват с боговете чрез медитация и ритуали. А когато сте тук, е важно да знаете, че всеки един от многобройните храмове си има собствен празник и вероятно ще можете да станете свидетели на празнични церемонии почти всеки ден. Ежедневно ще бъдете обградени от изкуство, танци и музика…

Въпреки това дори и един месец с пълна програма не би ви стигнал да се полюбувате на балийското природно и културно богатство. Затова един от храмовете, които несъмнено трябва да посетите, е Пура Бесаки, наричан Храмът майка. Той всъщност представлява обширен храмов комплекс от 22 отделни светилища и е основният духовен център за всички балийци независимо от тяхната каста. Заради разположението му на южните склонове на главния вулкан Маунт Агунг местните вярват, че мястото е чудотворно. Доказателство за това намират например в голямото изригване на вулкана от 1963 г., което подминало целия комплекс. Огромното количество лава, което убило над 1700 души, минало на метри от светилищата, но те останали непокътнати… Впоследствие това събитие се е превърнало във важна част от цялостната легенда на Пура Бесаки, като силно допринася и за изграждането на митологичния ореол около него.

А ако решите да се отбиете дотук, ще имате възможност да посетите и езерото Братан и да станете свидетели на красиво природно представление. Когато неговите води се покачат, храмът сякаш плува по повърхността му, а когато нивото на водата отново се нормализира, виждаме, че той е построен почти на ръба на езерото. От хиляди години вярващите го посещават, за да почетат богинята на реките и езерата Деви Дану, а туристите – за да се полюбуват на характерната за тази област храмова архитектура и разкошните гледки, които се разкриват към езерото и планината.

Друг храм, който си струва да видите, е и

емблематичният Улувато

който гордо се извисява на една надвесена над океана скала. Той е построен в чест на бога на морето Деви Лаут и принадлежи към 6-те най-важни храма на острова. До него се стига по живописна пътечка, по която компания ще ви правят и любопитни и игриви маймунки. Най-добре ще е да отидете по залез-слънце, тъй като точно тогава се изпълнява и ритуалният танц кечак – вълнуваща и оставяща без дъх сцена, която никога няма да можете да забравите…

В случай че сте любители на изкуството, препоръчваме ви да посетите и музея „Бали“ в столицата на острова Денпасар, който е един от най-добрите в Индонезия и има невероятна колекция от релефни цветни маски, кукли, керамика и платове, с които са известни балинезийските художници. Не е за изпускане и дворецът Сатрия, който има голяма сцена, на която балинезийските танцьори пресъздават традиционен танц с кинжали. Именно те са били използвани през 1906 г. при войната срещу холандската колониална армия. А ако сте любители на дворци, може да посетите също красивия бивш дворец Тирта Ганга. Името му буквално означава „вода от река Ганг“ – прочут е с изящната си водна градина и с пейзажите от оризови полета, които го заобикалят. Водата от един от изворите се смята за свещена и се използва в церемонии в околните храмове.

В Бали си заслужава да се отбиете и до още едно прелюбопитно място –

фермата за цибетки

където се произвежда най-скъпото кафе в света. Тук ще може да видите как отглеждат тези малки създания, приличащи на еноти. Похапвайки от плодовете на различни видове кафе, в стомаха им външните обвивки на кафеените зърна се преработват, а те изхвърлят сърцевината им в изпражненията си. Местните ги събират, след което ги промиват, изсушават, изпичат и правят от тях така известното кафе Копи Лувак. Във фермата ще можете също срещу заплащане да опитате кафето, приготвено по традиционен балийски начин.

Но не само балийското кафе ще заплени вкусовите ви рецептори. Както религиозната система, така и кухнята тук е уникална смесица от различни влияния. Тя е част от семейството на индонезийската кухня, но събира в себе си и традиции от китайската и индийската култура и представлява един завладяващ и предизвикващ сетивата микс от подправки, цветове, свежи зеленчуци, месо и риба. Трябва да имате предвид обаче, че като цяло е доста пикантна. А една от основните й съставки, разбира се, е оризът – сами ще видите как почти целият остров е обсипан с големи красиви терасирани оризища, за които балийците полагат специални грижи. Островът е известен дори със своето оризово вино, което непременно трябва да опитате. Типичната им алкохолна оризова напитка пък е т.нар. брем, която е направена от ферментирал черен или бял лепкав ориз, известен като кетан.

Освен посещение на множество и най-разнообразни забележителности обаче на остров Бали може да опитате много други интересни неща като различните атракциони, активности и изживявания. Любими на туристите са изкачванията на вулкан – Батур (Кинтамани) или Агунг, релакс в планинска вила в Убуд, гмуркането, шнорхелинга, карането на сърф и, разбира се, посещението на кристално чистите плажове на Бали, а също и на съседните острови. За да стигнете до тях, може да си наемете яхта и да си подарите вълнуваща обиколка из околностите. А за по-приключенски настроените се предлагат и дори преходи в джунглата на Бали…

Това обаче не е всичко. Бали е известен и с това, че много влюбени двойки избират именно него, за да се разходят до олтара. Причината – те имат възможността да станат главни действащи лица в истинска

традиционна кралска сватбена церемония

и то на едно от най-романтичните места в целия свят. Островът непременно е една от най-добрите сватбени дестинации в света, като празникът може да бъде проведен както в местните параклиси, така и на места на открито с най-зашеметяващите гледки като морския бряг или екзотичния горски район. Това преживяване включва фотографски услуги и празнична вечеря.

Друго, което трябва да знаете, е, че Бали не е подходящ за посещение през цялата година. Много хора смятат, че пътуванията до екзотични дестинации непременно се правят през зимата, но тук не е така. От ноември до март е влажният сезон и понякога дъждовете са безспирни. Топло е, дори по-топло от сухия сезон, но може да не видите слънцето. Най-силният туристически период на острова съвпада всъщност с нашето най-силно лято – юли и август. Тогава времето е най-благосклонно, но е претъпкано от туристи… Точно затова, ако искате приключение в Бали, най-добре е да се ориентирате към месеците май, юни или септември, когато климатичните условия също са много стабилни, но туристите са значително по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *