Байкушев: И ръководството на общината, и съветниците трябва да си плащат за Синя зона

Байкушев: И ръководството на общината, и съветниците трябва да си плащат за Синя зона

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев ще предложи на общинския съвет да отпаднат всички привилегии за безплатното ползване на платеното паркиране в „синя зона“. Аз съм твърдо на позицията, че всеки, начело с кмета, трябва да си плаща за паркиране в платената зона на града. Разбира се, изключението е за хора в неравностойно положение, подчерта градоначалникът. Той уточни, че ще направи това предложение до Общинския съвет, но последната дума е на съветниците, които сами ще решат дали да се откажат от привилегията си да паркират безплатно в „синя зона“.

По отношение на платеното паркиране предстои да се въведе контролиран достъп в двора на МБАЛ-Благоевград. Засега се предвижда на четири места да има точки за контрол и поставяне на бариери. До 15 или до 30 минути ще е правото на безплатен престой за коли, които возят болни до здравното заведение, след това престоят ще се заплаща.

„Смятам, че за медиците може да се приемат някакви облекчени условия за паркиране в двора на болницата, но съм против това да е изцяло безплатно. Все пак е необходимо да акумулираме средства за поддържка на инфраструктурата. В района в момента се почиства и се облагородява, ще се озелени, дупките вече са асфалтирани “, увери кметът Байкушев.

Той представи Програмата за управление в своя мандат днес на пресконференция. Като основен приоритет той изтъкна подобряването на градската среда. За тази цел Министерството на финансите отпуска 50 милиона лева за проекти – ремонти и изграждане на улици, детски и спортни площадки, паркове. Ще се кандидатства и по Програмата за развитие на регионите, където могат да се привлекат до 85 милиона лева. Сред най-важните задачи са обновяване на центъра в града, на парк „Ловен дом“, строеж на ново училище, ремонти на училищни дворове, на пътя до Картала, развитие на древното селище Скаптопара.

Голямото предизвикателство пред местната власт е Системата за управление на отпадъците, която в момента е фрагментирана и разходите за нея са големи. Нужно е разделно събиране на отпадъците, за да заработи тази система. Второто предизвикателство е финансовата дупка от 20 милиона лева и управлението на дълга.

Най-вероятно ще се наложи тегленето на дълг, въпреки че бяха вдигнати данъци такса смет, а и се направиха съкращения в Общинска администрация и предприятия. Някои от тези предприятия могат да се преобразуват или да се ликвидират, но това ще зависи от резултатите им. Предстои актуализиране на таксите, като размерът им ще се съобрази с правените разходи за предоставяне на съответната услуга. Байкушев заяви, че с екипа си имат стратегия за развитието на образованието, културата и социалните услуги.

Градоначалникът говори и за ремонтите на сградите на Междуучилищния център и на читалището. Първият трябва да приключи до края на април, а вторият – до края на март. В Междуучилищния център се оказало, че се налага обрушването на цялата външна мазилка, която е над 3000 квадратни метра, а не само на заложените в проекта 54 квадратни метра. Това обаче ще струва около 250 000 лева без ДДС на Общината. Ремонтът на сградата на читалището вече струва допълнително 450 000 лева, тъй като не е завършен преди края на 2023 година. Дега вече работата там се следи всеки ден и надеждата е до края март работата да приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *