Байдън: Бялата раса е най-смъртоносната заплаха

„Прокламиращите върховенството на бялата раса, а не терористични групи като „Ислямска държава“ (ИД) и мрежата на „Ал-Кайда“ представляват най-голямата терористична заплаха за Съединените щати“, заяви американският президент Джо Байдън в речта си в град Тулса, Оклахома, пише БГНЕС. Той стана първият американски президент, който отбелязва клането в Тулса през 1921 г. – един от най-тежките случаи на расово насилие в историята на САЩ. Байдън участва в отбелязване на 100-годишнината от нападението, отнело живота на около 300 афроамериканци.

„Според разузнавателната общност на САЩ, терористичната активност на движението за върховенство на бялата раса днес е най-смъртоносната заплаха за родината“, каза американският президент. „Омразата никога няма да спечели. Тя само се крие, но ако получи малко кислород това води до появата на нови водачи и тя излиза от своето скривалище, сякаш никога не е изчезвала. Ние можем и не трябва да бъдем рай за омразата“, посочи Байдън, предаде „Актуално“.

По-рано държавният глава възложи на администрацията си да затегне борбата срещу вътрешния екстремизъм и да извърши цялостна оценка на рисковете, породени от това явление, във връзка с вълненията, довели до атака срещу сградата на Конгреса на САЩ по-рано тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *