Бавен метаболизъм, кръвно налягане и още 10 болести, които лютият пипер лекува

Много хора знаят, че пикантната храна трябва да бъде премахната от диетата в случай на заболявания на стомаха или храносмилателния тракт, тъй като може да причини влошаване на благосъстоянието и дори да провокира появата на язви.

Но последните проучвания показват, че активният компонент на лютия пипер, капсаицинът, напротив, предотвратява разязвяването на лигавицата и подобрява белега на язвата.

Учените са установили, че действието на капсаицина помага за намаляване на излишната солна киселина, подобрява секрецията на защитна слуз и нормализира кръвоснабдяването на лигавичните стени на стомаха. Любителите на червения пипер боледуват много по-рядко от язви от тези, които не обичат люти чушки.

Ефекти на капсаицина върху хората:

Намаляване на риска от смърт

Научните изследвания са установили, че червеният пипер може да намали риска от смърт от различни причини с 36%. Като се вземат предвид нездравословният начин на живот и съществуващите заболявания – с 13%. На първо място е вероятността от смърт от инсулт, сърдечни патологии и съдови проблеми.

Ефект върху мускулите

Ефектът на активното вещество на пипера върху физическата активност е от голямо значение. Това се дължи на факта, че капсаицинът предизвиква повишена секреция на хормона адреналин. При здрав човек приемането на 150 mg капсаицин един час преди тренировка значително увеличава скоростта на изгаряне на мазнини по време на тренировъчната програма. Тъй като това вещество може да стимулира производството на мускулен протеин, то активира растежа на мускулната маса.

Повишена сила и издръжливост

Тестовете върху мишки са показали, че консумацията на капсаицин активира производството на митохондрии – енергийните центрове на клетките, които произвеждат по-голямата част от енергията в тялото. В допълнение, веществото има положителен ефект върху образуването на бавни мускулни влакна, които имат ниско ниво на умора. Дългосрочната употреба на капсаицин може значително да увеличи общата издръжливост на тялото, насърчава растежа и увеличаването на броя на митохондриите.

Освобождаване на топлина

Яденето на люти чушки насърчава засилената термогенеза – производството на топлина от тялото през студения сезон или при ниски температури. Капсаицинът повишава производството на топлина, което се стимулира от метаболитните процеси и спомага за увеличаването на изгарянето на липидните клетки.

Изгаряне на мазнини

При извършване на ефектите на капсаицин върху доброволци по време на експеримента се оказа, че с дневна доза от 6 mg в продължение на 3 месеца, капсаицинът помага за намаляване на висцералната мазнина, но съвсем леко – само с 500 грама. Учените са забелязали, че ефектът на капсаицина върху тялото зависи от генетичната предразположеност. Освен това, активното вещество на червения пипер значително намалява нивата на лептин и инсулин. Експериментите в лабораторни условия показват активно потискане от капсаицин на липоцитите – клетки, които натрупват мастни запаси.

Пречка за напълняване

От 6 до 10 гр. люта чушка може да потисне апетита не само преди едно хранене, но и преди следващи хранения. Тази способност е чудесна за намаляване на броя на калориите, които консумирате и предотвратяване на преяждане. Проучване потвърди, че 750 mg капсаицин намалява теглото на изядената храна с 8%. Експерименти с мишки показват, че когато са били хранени с диета с много мазнини, ако към храната е добавен капсаицин, мишките не наддават на тегло.

Съдово здраве

Яденето на червен пипер повишава нивата на протеини, които са особено важни за здравето на кръвоносните съдове и правилния метаболизъм. С помощта на капсаицин можете да предотвратите развитието на съдова атеросклероза, да стимулирате връщането на излишния холестерол от клетъчните структури в черния дроб и отстраняването му от тялото със съдържанието на червата.

Функции на черния дроб

Активното вещество на лютия пипер има положителен ефект върху работата на чернодробните клетки. Експерименти върху животни потвърждават, че капсаицинът допринася за възстановяването на клетъчните структури, но няма ефект при фиброзни лезии – когато чернодробната тъкан е заменена с груба белезна тъкан. Ефективността на пипера може да бъде намалена от приема на определени лекарства.

Намалено кръвно

Яденето на пикантни и огнени храни намалява желанието за солени храни. Така количеството му намалява и извеждането на течност от тялото се увеличава. Тоест, макар и индиректно, капсаицинът помага за понижаване на кръвното налягане.

Действие върху тумори

В лабораторни условия наличието на капсаицин ускорява смъртта на раковите клетки. Освен това е отбелязана способността на веществото да забавя развитието на някои тумори. Яденето на червен пипер може да помогне за намаляване на възпалението и защита на тялото от тумори.

Ефекти върху нервната система

Капсаицинът действа като антиоксидант в тялото. Помага за предотвратяване на увреждане на мозъчните неврони и нормализира метаболизма. Освен това подобрява състоянието при невродегенеративни процеси – бавно прогресиращи, генетични или придобити патологии на нервната система.

Въздействие върху чревната микрофлора

Лютият пипер възстановява лигавицата и микрофлората на чревния тракт. Той значително увеличава броя на бактериите, които имат защитни свойства, намаляват възпалителните заболявания и подобряват метаболизма.

За хората е много важно, че активното вещество на червения пипер, дори в малки или средни количества, има забележим положителен ефект върху метаболизма, насърчава повишеното производство на топлина и подобрява състоянието на мускулната тъкан, като същевременно потиска апетита.

Капсаицинът, когато се използва в комбинация с други вещества, може да намали теглото и да го поддържа на здравословно ниво. Но прекомерното количество пипер може да причини различни проблеми в сърдечно-съдовата система и да допринесе за риска от рак на стомаха (само малки дози предпазват от рак).

Освен червения лют пипер, много храни имат същия ефект – чесън, черен пипер, хрян, горчица, джинджифил и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *