А сега накъде?! Съветниците приеха поредна Стратегия за развитието на Благоевград

А сега накъде?! Съветниците приеха поредна Стратегия за развитието на Благоевград

Общинският съвет прие днес Стратегия за икономическо развитие на Благоевград за следващите 20 години. Това стана само три месеца, след като бе гласуван друг такъв документ, изготвен от самите общински съветници.

Концепцията този път е на професор Димитър Тадаръков, който изложи пред местния парламент идеята си градът да се обособи като свободна икономическа и свободна индустриална зона. Документът бе гласуван без кой знае какви дебати с 28 гласа „за”, 8 „въздържали се” и само един „против”, информира Илинден прес. Тадаръков презентира пред съветниците основните акценти от въпросната Стратегия и набеляза най-важните неща, окито трябва да бъдат направени, за да може областният център бързо да привлече стратегически инвеститори.

Според концепията на бизнесмена е добре Община Благоевград да има ресорен зам.-кмет, който да се занимава само с тази дейност, както и Общиски инвестиционен фонд, който да подпомага развитието на малки и средни предприятия. Той призна, че вече са проведени разговори за партньорство с председателя на Търговско-промишлената палата в Солун, предстоят такива и с браншовите организации в Северна Македония.

Според него трябва да се намалят местните данъци и такси за бъдещите инвеститори, както и да се приложат редица административни улеснения. Прогнозата му е, че първите сериозни финансови резултати биха дошли до 3 години след началото на изпълнението на концепцията. Професорът обеща до 5 години в Благоевград да бъдат разкрити 1200 работни места и да бъдат привлечени 100 милиона лева инвестиции.

Някои от общинските съветници, макар че гласуваха за тази Стратегия, изразиха опасенията си, че тя може да си остане само на хартия.

„Разбирам добрите намерения в тази концепция. Не знам доколко тя граничи с реалностите и доколко заложените дейности отговарят на българското законодателство”, коментира Красимир Роячки от ГЕРБ.

Колегата му Радослав Тасков припомни, че преди време ОбС в Благоевград е приел Наредба за насърчаване на инвеститорите. „Националната законодателна рамка ограничава местната мласт от подобни инициативи като освобождаване от такса смет и намаляване на данъците. Настоящата концепция предвижда две неща – изменение на структурата на Общинска администрация, което е постижимо. Предвижда се и облекчение за бизнеса. Като един от авторите на Наредбата за насърчаване на инвестициите, която приехме миналия мандат, мога да кажа, че имаме много идеи, но се оказа, че нямаме неограничени възможности, тъй като българското законодателство не делегира кой знае какви права на местните власти”, каза Тасков.

Той предупреди големите оптимисти, че след приемането на въпросната Стратегия няма да потекат реки от мед и масло, ако не се работи активно. Въпреки тези опасения мнозинството от общинските съветници се довери на Тадаръков и гласува Стратегията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *