Аут от списъците! 3526 македонци дерегистрирани предизборно в с. Рилци

Жителите на благоевградското село Рилци успяха да изключат от редиците си 3526 македонци, регистрирани в селото от бившия кмет Живко Чукарски за българско гражданство, позволяващо им да пътуват свободно из Европа.

Преди местните избори през 2019 г. рилчани заплашиха с жива верига да не допускат граждани на Република Северна Македония до избирателната си секция, защото тези хора нямат нищо общо със селото им, и сезираха полицията и прокуратурата за 67 такива „пришълци“, които никога не са стъпвали в Рилци, но имат адрес в селото и съответно – право да гласуват, пише „Струма“. В резултат държавното обвинение разпореди на община Благоевград проверка на сигнала, кметът Румен Томов го направи и с 3 заповеди обяви адресите в селото и броя на фалшивите рилчани, които се оказаха много повече от предполагаемите 67 македонци.

В събота настоящият кметски управник Крум Крумов обяви официално на страницата си във Фейсбук, че е в ход дерегистрация на български граждани от Република Северна Македония, регистрирани в периода до 2019 г. в разрез с нормативните изисквания, и благодари на съселяните си за силно изразената им гражданска позиция и борба за справедливост.

Оказа се, че на 2 незастроени парцела на ул. „Ив. Вазов“, 7 незастроени или несъществуващи имота на ул. „Христо Ботев“ и 4 такива на ул. „Струма“ са регистрирани общо 739 северномакедонци. На други 17 адреса на „Крали Марко“, „Спартак“, „Илинден“ и „Охрид“ има 1821 измислени регистрации. Сред имотите „отличници“ са ул. „Васил Левски“ № 41, което е несъщуствуващ адрес, но пък на него са вписани 459 живеещи, на незастроен парцел на същата улица под №2 с регистрация са 120 лица, а на №26, който също е незастроен парцел, са записани 107 македонци по постоянен адрес. Като се удари чертата, общият брой на фалшивите рилчани става 3526 човека.

Според Крум Крумов, който на местните избори като кандидат на НДСВ от 522-ма общо гласували в селото получи вота на 281 свои съселяни и отвя на първи тур претендента за поста от БЗНС Ж. Чукарски, след приключване на процеса по дерегистрация той ще може да започне процедура за промяна на категорията на населеното място от V на VI, което ще намали местните данъци и такси в селото.

Публикацията на селския кмет бе посрещната с голямо одобрение от жителите на Рилци, а някои от тях не пропуснаха и да се пошегуват. „Ще ми липсват толкова много, добри „съселяни” бяха. За толко години прека дума на никой не са казали, даже никой не са погледнали, даже не ги сме виждали по селото. Такива душички“, коментира Владимир Георгиев.

Рилци всъщност далеч не е единственото село в Благоевградска община с масирано „нашествие“ на македонци по адресна регистрация. Друго такова е близкото до Благоевград с. Бело поле, където трафопост стана христоматиен пример за фалшиви избиратели с 600 македонци, регистрирани в него. В селото, където живеят 574 избиратели с настоящ адрес, регистрирани са 8874души с постоянен адрес. Там обаче поне към момента отписване на македонци не се очаква, защото никой не се е оплакал в прокуратурата, а и незнайно защо тя още не се е самосезирала.

По данни на експерти общо в страната има над 1.2 млн. мъртви души в избирателните списъци и в тях значителна част са македонците, които живеят „постоянно“ в Благоевградско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *