Атина разкрива допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19

Допълнителни 70 стаи ще бъдат превърнати в специализирани единици за интензивно лечение на Covid-19 в болници в Атина, за да бъде намален натискът върху здравната система от продължаващото силно разпространение на вируса, съобщава в. „Катимерини“.

Това се налага, тъй като някои от болниците вече са с изчерпани места за прием на пациенти с коронавируса, посочва вестникът.

„Болница „Евангелизмос“ в центъра на Атина е една от тези, чийто капацитет е запълнен почти на 100 процента,“ заяви в неделя пред радио „Скай“ специалистът по белодробни заболявания Янис Камоленидис. Той не очаква подобряване на ситуацията в следващите седмици.

В отделно изявление, Никос Каправелос, ръководител на интензивното отделение в болницата в Солун „Папаниколау“, заяви, че разпространението на коронавируса продължава, тъй като движението на хората не е ограничено толкова, колкото би трябвало.

„Повече хора трябва да работят от дома си и трябва да има повече ограничения в обществения транспорт, чието значение за разпространението на вируса „се подценява“, заяви Каправелос също в неделя пред телевизионния канал „Оупън“. Той подчерта, че очаква следващата вълна на вируса да започне да намалява в края на март. Каправелос предупреди обаче, че хората трябва да бъдат готови да предефинират понятието „нормалност“.

„Няма да се върнем към нормалните условия, които сме имали в продължение на години преди пандемията, трябва да започнем да променяме навиците си“, посочи той.

Вчера Гърция съобщи за нови 1630 случая на COVID-19, 29 смъртни случая и 379 пациенти на респиратори, посочва „Катимерини“.

Общият брой на починалите с коронавирусна инфекция нарасна на 6468 души, а на заразените – на 189 831.

Властите удължиха строгия локдаун, наложен в областта Атика, където се намира столицата Атина, до 8 март. Същите ограничения остават в сила на остров Калимнос, солунското предградие Евосмос, остров Евбея, областите Ахая и Аркадия на полуостров Пелопонес.

Локдаунът, който предвижда затваряне на търговията на дребно, фризьорските и козметичните салони, както и преминаване към дистанционно обучение на всички ученици, бе въведен на 11 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Петър Димков за ползите на глога при лечението на редица болести
Next post Доц. д-р Христо Хинков: Страхът от COVID-19 кара хората да не ходят на лекар