Атина разкрива допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19

Допълнителни 70 стаи ще бъдат превърнати в специализирани единици за интензивно лечение на Covid-19 в болници в Атина, за да бъде намален натискът върху здравната система от продължаващото силно разпространение на вируса, съобщава в. „Катимерини“.

Това се налага, тъй като някои от болниците вече са с изчерпани места за прием на пациенти с коронавируса, посочва вестникът.

„Болница „Евангелизмос“ в центъра на Атина е една от тези, чийто капацитет е запълнен почти на 100 процента,“ заяви в неделя пред радио „Скай“ специалистът по белодробни заболявания Янис Камоленидис. Той не очаква подобряване на ситуацията в следващите седмици.

В отделно изявление, Никос Каправелос, ръководител на интензивното отделение в болницата в Солун „Папаниколау“, заяви, че разпространението на коронавируса продължава, тъй като движението на хората не е ограничено толкова, колкото би трябвало.

„Повече хора трябва да работят от дома си и трябва да има повече ограничения в обществения транспорт, чието значение за разпространението на вируса „се подценява“, заяви Каправелос също в неделя пред телевизионния канал „Оупън“. Той подчерта, че очаква следващата вълна на вируса да започне да намалява в края на март. Каправелос предупреди обаче, че хората трябва да бъдат готови да предефинират понятието „нормалност“.

„Няма да се върнем към нормалните условия, които сме имали в продължение на години преди пандемията, трябва да започнем да променяме навиците си“, посочи той.

Вчера Гърция съобщи за нови 1630 случая на COVID-19, 29 смъртни случая и 379 пациенти на респиратори, посочва „Катимерини“.

Общият брой на починалите с коронавирусна инфекция нарасна на 6468 души, а на заразените – на 189 831.

Властите удължиха строгия локдаун, наложен в областта Атика, където се намира столицата Атина, до 8 март. Същите ограничения остават в сила на остров Калимнос, солунското предградие Евосмос, остров Евбея, областите Ахая и Аркадия на полуостров Пелопонес.

Локдаунът, който предвижда затваряне на търговията на дребно, фризьорските и козметичните салони, както и преминаване към дистанционно обучение на всички ученици, бе въведен на 11 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *