Атанасова: Време е шоуто да приключи! Йорданов: Задължителна промяна в Избирателния кодекс

„Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти. Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове. Най-висшата форма на смелост, която можем да проявим, е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас“. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ шефът на най-голямата парламентарна група в 45-тото НС Десислава Атанасова.

„Намираме се в криза, а една криза се управлява с решения. На последните избори партия ГЕРБ спечели гласовете на над 700 000 български грацдани и нито една партия не се доближава до този резултат. ГЕРБ спечели тези избори, както и последните 5 последни парламентарни избори. и е редно да го признаете. Управлението уморява, но хората все още не виждат алатернатива, на която да се доверят. Въпреки пандемията и въпреки огромното старание на опозицията, че вотът ще бъде опорочен и манипулиран, изборите преминаха нормално. Най-голямаото доказателството за това са присъствието на всички нас и фактът, че никой не оспори изборите. Ние ще предложим структура и състав на ново правителство, чиито членове са в готовност да се справят с предизвикателствата на тази сложна ситуация“, заяви още Атанасова.

Останалите формации се самопровъзгласиха за носители на промяната, посочи тя и допълни, че сега строителите на шоуто трябва да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните намерения на вторите. „Предстоят ни важни, бързи и тежки решения. Всички ние дължим отговори на важните за страната ни въпроси. Ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса? Ще има ли нови ограничения? Ще продължи ли курсът към еврозоната? Ше защитим ли договорените 29 млрд. евро по Плана за възстановяване? Всички ние имаме отговори на тези въпроси. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българските граждани, гласували за ГЕРБ, при вземането на тези решения, то това значи, че нито разбира, нито осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация. И скоро ще плати тежка политическа цена“, подчерта Атанасова. Тя припомни, че още в началото на предизборната кампания от ГЕРБ са призовавали за обединени действия в името на националните интереси и за по-бързото преодоляване на здравните, икономическите и социалните предизвикателства.

„Призивът ни не бе приет“, допълни тя и посочи, че народът избира народните представители, за да му служат. „През последната година чухме всякакви заклинания – че ГЕРБ трябва да бъде изчегъртана, унищожена и торпилирана. Приехме и приемаме обидите и нападките с търпение. Наясно сме със своята отговорност. Затова днес спокойно можем да кажем, че омразата не гради, а руши и дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент наистина може да донесе временен успех. След това обаче този, който е използвал омразата за основно свое политическо оръжие, е длъжен да покаже с какво е по-добър“, продължи председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите й това е по-трудната задача и ако тя не бъде изпълнена, пътят е само един – обратно към политическото небитие.

„Ще си позволя да разсея една огромна заблуда, която циркулира в някои части на залата и днес. На 4 април хората не казаха ГЕРБ трябва да я няма. Напротив -те излъчиха силно фрагментиран парламент и ясно заявиха, че очакват от всички нас – техните представители – заедно да се борим с предизвикателствата пред страната. За съжаление вероятно някои не само не са в състояние да участват в нейното решение, а трудно я разбират. На изборите българите казаха своята дума, а ние трябва да им отговорим с политически решения. Затова още веднъж казваме, че сме готови да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти“, декларира още Атанасова.

Тя предупреди също, че безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани и тази цена ще се състои в задълбочаване на икономическите проблеми и невъзможност на държавата да помогне на всеки пострадал от кризата. „Критиките работят до само един момент – моментът, в който получаваш манат за управление от суверена, за да докажеш, че можеш да изпълниш всичко обещано преди изборите. И тук става трудното – защото отговорността за милиони съдби тежи. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това. Вие дължите този отговор не на нас, а на всички българи и най-вече на онези, които са ви подкрепили. Единственото, което видяхме в този момент е, че в тази сложна и тежка обстановка парламентът започна работата си със закани за реваншизъм“, заяви Атанасова.

Председателят на парламентарната група на Има такъв народ Тошко Йорданов взе думата от шефа си Слави Трифонов и в декларацията от името на новата група се обърна специално към протестиращите пред НС. И обеща поправки в Изборния кодекс още днес, както и готови промени в Закона за партиите така, че субсидията да падне от 8 на 1 лев на глас.

„В момента имаме различен от всички предишни парламенти. Той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и не искаха предсрочни избори. В него има представители на протестиращите цяла година. Има депутати, които бяха на жълтите павета, които ядоха бой от полицията. Аз ги познавам поименно. Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Но ще работи, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро“, обяви сценаристът на Слави Трифонов.

Той заяви задължителна промяна в Избирателния кодекс, махане на ограничението за гласуване на българите в чужбина, разпускане на ЦИК, 100% машинно гласуване, видеонаблюдение на изборите и въвеждане на мажоритарно гласуване. Това са задачите пред този парламент, отсече Йорданов, който вчера взриви България със заканата си срещу журналист на Нова телевизия как трябвало да се прилагат Крумовите закони заради „лъжа, изречена в ефир“, която всъщност, както и от медията обясниха, беше лапсус.

В пет направления ще се фокусира политиката на БСП в новия парламент. Сред тях са управление на здравната криза и възстановяване на държавността. Това обяви пред депутатите лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя настоя, че ГЕРБ не е представил плана за възстановяване след кризата, докато БСП работи по конкретни мерки.

„Внасяме днес в НС този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за банкова ваканция, пакет за подкрепа на младите семейства в кризата, помощ за пенсионерите“, избори Нинова.

От БСП са категорични, че в 45-ия парламент трябва да се спре порочната практика премиерът да не идва на парламентарен контрол, както и да се внасят закони без оценка на въздействието.

Пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт е приоритет за БСП. Левицата иска и мораториум върху сключване на договори от страна на правителството на Бойко Борисов в оставка.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че движението ще подкрепи правителство на трите нови политически сили в 45-то Народно събрание. Това означава, че ДПС подкрепя кабинет на „Има такъв народ“, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън“. Карадайъ обаче веднага уточни, че ДПС ще даде подкрепа само на правителство с ясна програма, ясни приоритети и ясни времеми рамки на тяхното изпълнение.

Той добави и че движението настоява бъдещото правителство да бъде експертно и да има широка подкрепа, а не да е партийно.

Лидерът на ДПС на няколко пъти призова да се възстанови нормалността в политиката и да се възстанови демокрацията. Карадайъ заяви и че движението е готово за нови избори веднага, но веднага добави, че това не е изход от кризата.

„Трябва пластично управленско решение, което изключва чисто партийни кабинети“, обяви лидерът на ДПС позицията на движенито от парламентарната трибуна.

„Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена. В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия за невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата“. Единственият модел, по който това може да стане като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисъла на суверена“, заяви още Карадайъ.

Лидерът на движението заяви, че ДПС плътно ще следва замисъла на суверена и няма да гласуват за правителство на някоя партия, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно оказани цели, средства и срокове за тяхната реализация.

„Нека да извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация в това Народно събрание. Време е за решителни промени. Нека ги направим“, каза още той.

Макар и трудно, процесът на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията, заяви още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си при откриването на 45-ото народно събрание. Той започна с поздрав за Рамазан. Уверен съм, че истинската, чистата вяра, може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и благотворство да води до благоденствие. Ние вярваме, че религията може да бъде обединител и миротворец, убеден е Карадайъ.

Той разчете вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Промяна, с която да се възстанови политическата нормалност като диалог между партиите. Промяна, с която да се направи рестарт на държавността.

Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в НС. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние, от ДПС, сме готови за избори веднага, каза лидерът.

От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, социална и институционална. Ако си позволим да добавим към тях политическа, ще сбъркаме сериозно, предупреди Карадайъ.

„Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в политиката. Години наред липсва нормален диалог между политическите сили, а след 2017 г. това се пренесе между институциите, нарушени са координацията и контролът между властите. Оттам идва и недоверието на хората в институциите, което ние определяме като институционална криза“, добави той.

ДПС от 4 г. призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Съставянето на кабинет можело да постави началото на възстановяването на нормалността.

Нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически мерки за излизане от кризата. Приемане на програма за възстановяване и устойчивост. Да започнат разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната. Това са част от мерките, около които трябва да се обедини следващият кабинет.

Ние плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани средства за реализацията й.

Време е за решителни промени, нека ги направим. Нека заедно си зададем въпроса каква България искаме и да намерим най-прекия път. Заедността е заложена в изборните резултати и е формулата за успех.

Няма да позволим да се руши демокрацията и парламентаризмът, заяви в заключение Мустафа Карадайъ.

Изборите приключиха и откриваме едно НС, над което тегне въпросът дали въобще ще го бъде. Радвам се, че това става в неговия истински дом, заяви от трибуната на 45-тия парламент лидерът на ДБ Христо Иванов.

Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие, цитира по памет бившия президент лидерът на ДБ.

Ако ИТН предложи кабинет, ще влезем в разговори с тях по политики, обясни АИванов. Не ни е страх от предсрочни избори, но смятаме, че трябва да се опитаме да работим по важните приоритети, каза Иванов.

Днес много се говори за заедност, обединение, но парламентаризмът се оказа, че се състои от вар и тухли, заключи той.

Тази сграда е материализация на това да има прозрачен парламентаризм в България, отворен парламентаризъм и традиции, за най-добрите примери за граждански кураж и ценности, продължи Иванов.

Говори се за съгласие и диалог, но важното е законността, защото нейното потъпкване е основен проблем. Законността, правила идеалите на възрожденцити, няма да стане със заговаряне по кьошетата изисква законност – нека това бъде приеротиет. Задачата е много трудна

Иванов отчете, че парламентът ще свърши една от задачите – да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и „техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС“.

Чертаят се разделителни линии, търсят се знаменатели.

Но е много важно да се фиксираме върху – да си отгвоорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато очценим какво можем да свършим

Едната група е свързана с непосредсптените кризисни ситуации, соито следват епидемията.- да приложим адекватна програма за масова доброволна мунизация, за да излезе бързо страната от нови пиковне в заразяването, след което отново се връщаме

Икономическо подпомагане на отделните сектори.

Трябва да направим реална оценка за икономическото положение

Втората група приоритети – ние от ДБ винаги сме твърдели, че проблемите на държавността не започва с това управление, става дума за много по-дълбоки основания – липса на лустрация, декомунизация, че България не бе откъснато от ролята на сателит на Съююз.

Нека отстраним това управление, но да продължим с реформи.

За нас приоритетите са възстановяване на ролята на НС като изразител на суверенитет, реформа в изборния процес, рехорма в съдебната система, връщане в законностат на изпълнителната власт, укрепване на суверенитета на държавата, засилване на принадлегостта ни към НАТО и ЕС. България става прокурорста република, от това, че той решава на кого да даде имунитет, кой да бъде поставен под натиск, на кого да се осигури свобода пред закона. Дори когато в общественото пространство излизат шокиращи записи и снимки.

С конституционни промени, си поставяме за цел да прекратим мандата на Иван Гешев.

Предвиждаме окончателна реформа на ВСС. Трябва да се закрият специализираните звена на прокуратурата, заяви Иванов. Те се превърнаха в инструмент на репресия, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *