Арестуваха българи с фалшиви негативни тестове за COVID-19 в Полша

Четирима българи са били арестувани в Югоизточна Полша на 70 километра от границата със Словакия, след като показали на граничари фалшиви бележки за отрицателни тестове за COVID-19, съобщи подпоручик Пьотр Закелаж от Бескидския отдел на Гранична полиция. Срещу четиримата са образувани досъдебни производства за използване на фалшив документ.

Според изявлението на подпоручик Закелаж случаят е станал в събота при проверка на Гранична полиция в село Вижне на законовото основание за пребиваване на чужденци в Република Полша. Граничарите набелязали за проверка бус с български регистрационни номера. В него имало четирима български граждани на възраст от 19 до 67 години.

„Всички пътуващи с буса, в т. число и шофьора, представили при проверката отрицателни тестове за COVID-19, но при по-детайлен анализ на документите се оказало, че са фалшиви.“ – допълва подпоручикът. В последвалата проверка граничарите поставили под съмнение и шофьорската книжка на водача. В един момент, като видял, че работата става дебела, шофьорът се опитал да бутне на униформените 100 евро, като в замяна граничарите трябвало да оставят четворката без проверка. Това само утежнило положението на българите. Мъжът зад волана бил арестуван и му били повдигнати няколко обвинения – за подкуп на длъжностно лице и за използване на фалшиви документи. Българинът направил самопризнания на място и се възползвал от процесуалната възможност за доброволно подлагане на наказание в размер на 1 година затвор условно с 3 години изпитателен срок и парична глоба. Прокуратурата приложила и конфискация на банкнотата от 100 евро в полза на полския бюджет.

На арестувания шофьор бил направен тест за COVID-19, който за капак се оказал позитивен. „По тази причина чужденецът ще прекара следващите дни под карантина.“ – обясни Пьотр Закелаж. Останалите трима българи също са признали вината си и са се споразумели с прокуратурата. Тяхното наказание е 6 месеца затвор условно с изпитателен срок една година. С решение на здравните власти всички са подложени на карантина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *