Антоний Гълъбов: По-авторитарни от Борисов ни обещават да демонтират едноличния му режим

Антоний Гълъбов: По-авторитарни от Борисов ни обещават да демонтират едноличния му режим

– Доц. Гълъбов, основателна ли е версията, че този служебен кабинет е договорен с основни играчи, без ГЕРБ, с амбиция за по-дълъг хоризонт? Може ли да се превърне в редовен след 11 юли?

– Много вероятно. За първи път имаме служебно правителство със скъсен мандат – два, а не три месеца. Обяснението – вероятно съществува резервен вариант, в който до края на август Радев може да разпусне НС, ако то не успее да излъчи мнозинство и кабинет, и отново да назначи служебно правителство.

Лошото е, че днешното служебното правителство, за съжаление, се превръща в самостоятелен играч в предизборната кампания, нескрито се опитва да се меси в парламентарните избори – българските граждани трябва да си дават сметка за това.

– Ще се променят ли критериите, по които партиите редят листите за 46-ия парламент, след като тактиката от вота на 4 април не донесе резултат?

– При коалицията ГЕРБ-СДС има промени с много ясен акцент. Бойко Борисов вади на преден план нови говорители. Едновременно с това поставя все по-ясен акцент върху младите хора в ГЕРБ. Това е промяна в начина, по който правят кампания, промяна в посланията.

ДПС осъществи много важно посещение на ръководството в Турция, където ръководството се срещна дори с президента Реджеп Ердоган. Това означава готовност на ДПС да се бори за различен начин на възприемане не само в български, но и в балкански контекст.

БСП заяви, че иска да прави широка лява коалиция, но запази името на коалицията „БСП за България”. Резултатът е появата на алтернативната лява коалиция около Красимир Янков, Николай Малинов с главен секретар Жан Виденов. Всъщност вляво нямаме ефективно усилие за консолидация, а движение на отделни фигури.

Видяхме и прегрупиране на трите Възраждания, които много ясно изразяват руските интереси в България. Присъединилата се към коалицията на БСП АБВ е Алтернатива за българско възраждане. Възраждане на отечеството е партията на г-н Малинов. Възраждане е партията на Костадин Костадинов, която продължи да съществува със странни мотиви от страна на Върховния съд. Впрочем в САЩ, в Ориндж каунти, т.нар. Квартал на богатите, партията с най-много гласове на българите на 4 април е именно партията на Костадинов. Ориндж каунти е бастион на Възраждане и с разширените възможности за гласуване в чужбина вероятно ще запази първото си място в Квартала на богатите.

– Очаквате ли изборите на 11 юли да доведат до размествания в първите места?

– Не смятам, че в момента българските граждани са готови да определят вота си. Тактиката на БСП не дава заявки, че тя може да се завърне в ролята на втора политическа сила. БСП в последните години трайно стеснява социалната си база.

Има известна промяна в комуникациите на ИТН – малко по-открити са към другите медии. Дадоха си сметка, че корпоративната, фирмената комуникация, която използваха при предишните избори, ощети присъствието им.

Избирателите на ГЕРБ са мобилизирани, отминава първоначалното усещане за непосредствена заплаха. Предполагам, че ГЕРБ ще запази позиции. Може би с по-малко депутатски места, но вероятността ГЕРБ да остане първа политическа сила е голяма.

Много вероятно е Българските патриоти да влязат в следващото НС. Много важно е как след санкциите по закона „Магнитски“ ще маневрира Васил Божков – ако се яви със собствената си партия „Българско лято“, тя би влязла в следващия парламент.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ е с малко по-стеснен обхват, без партия Волт. Нестимир Ананиев се появи сред подслушваните, но няма да се появи на изборите. Българските граждани вероятно отново ще имат следизборен ден за размисъл – на 12 юли.

– Днес е най-модерно да се говори за демонтиране на „модела Борисов“. А какъв модел ще го замести?

– Не, има опит същият модел да бъде присвоен от друг. Има атака срещу т.нар. „модел Борисов“, срещу т.нар. „модел ГЕРБ“ от много по-авторитарни позиции. Нямаме усилие за пренареждане в държавата, нямаме усилие институциите да бъдат бансирани така, че да гарантират по-висока публичност, прозрачност, отчетност. Има хора, които искат те да бъдат Борисов.

Нямаме демократична алтернатива, която да ни каже как да пренаредим държавата, така че тя да не произвежда това, което прави през последните 30 години. Това трябва да разберат българските граждани.

– Ще изиграят ли лоша шега машините на предстоящите избори?

– Имам чувството, че повече от половината членове на ЦИК се надяват Конституционният съд да се произнесе по-бързо и да отмени част от промените в Изборния кодекс. Според мен задължителното гласуване с машини е нарушаване на правото на вот и би трябвало Конституционният съд да отмени задължителното гласуване с машини. Използването на машините за гласуване в чужбина е логистичен ребус, който българската администрация трудно ще реши до 11 юли.

А това ще увеличи съмненията, свързани с почтеността на изборния процес. На 4 април с машини избраха да гласуват само 27 процента от избирателите. В големите населени места с машини са гласували по-млади и високообразовани хора, докато в малките селища използването на машини е много слабо.

Ясно е, че със задължителното въвеждане на машинно гласуване се въвежда скрит образователен и възрастов ценз, което е форма на дискриминация. Според последните оценки на ЦИК се нуждаем от още 1500 машини веднага и още 500 в резерв към ония 9600, които бяха използвани. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен.

– Циментира ли ситуацията, включително санкциите по закона „Магнитски“, преизбирането на Румен Радев за президент?

Част от информацията с подписа на президента Джо Байдън, която получихме, е набирана от нашите служби. Тя е била известна на съществена част от политическия елит на България. Единственият начин да излезем от този сценарий е прокуратурата и нашите служби да разчетат този пъзел, да разчетат останалите части от посочените ни мрежи.

Напълно сигурно е, че ефективно антикорупционно разследване ще покаже дългите връзки на корупционните мрежи извън границите на България. Имаме достатъчно добре подготвени професионаисти, които могат да осветят и останалата част от картината.

– Как санкциите, наложени от САЩ, на неколцина българи, ще се отразят на изборите у нас?

– Много важно е да разберем, че онова, което получихме като знак от САЩ, е част от картината. Американците ни изпратиха судоку – части от корупционни мрежи, които застрашават американските интереси.

Осветените 64 фирми принадлежат на поне 3-4 корупционни мрежи. Така че това не е пълна оценка на относително добре установената корупционна среда в България. И всички политически партии ще се опитат да припишат тази отговорност на своя опонент в цялата предизборна кампания.

В момента този тип спортна дисциплина, която се опитват да ни предложат, е да бъде стоварена политическа отговорност за разгръщането на тези мрежи, разраснали се в последните 20 години, само към един субект.

Служебното правителство се кани да провери само онези „свързани лица“, които са в официални фирмени отношения с тези 64 фирми, и то за период от последните 5 години.

Скъсеният хоризонт на идентифициране на мрежите и стесненото разбиране за свързани лица ще доведат до липса на резултати, до липса на възможност нашите служби и институции ефективно да осветят пълния мащаб на мрежите, от които ни показаха само част.

– Т.е. не очаквате реален резултат в посока справяне с корупцията?

– Не очаквам резултат. В българското общество няма критична маса от хора, които автентично да изразяват нетърпимост към корупцията

Казвам го с огромно огорчение – след 17 години изследване на корупцията в България огромна част от промените, които успяхме да постигнем, не се ползваха с обществена подкрепа. Неслучайно в последните 20 години индексът за корупция не мърда.

Масова е обществената нагласа, че има корупция и тя е част от властта. Нямаме гражданска нетърпимост към корупцията и темата ще бъде употребявана за партийни цели или за интересите на други корупционни мрежи.

– Каква всъщност е целта на САЩ?

– САЩ следват свои геостратегически интереси в региона. Администрацията на президента Байдън се завръща в активна позиция по отношение на Югоизточна Европа и разширява фронта си на противодействие срещу Руската федерация. Това не е действие, насочено срещу България, която е просто част от геополитическа карта, в която новата администрация на САЩ иска да се върне.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *