Андрей Райчев: Опитаха се да вкарат в капан „Има такъв народ“

С отлагането на мажоритарния вот станахме свидетели как „Има такъв народ“ заобиколиха капан, защото капанът е следният – айде да правим мажоритарни избори – това значи Трифонов да загуби всичките си съюзници, които има в момента, тъй като нито ДБ, нито БСП, нито „Мутри вън“ няма по никакъв повод да се съгласят с такова нещо. Това каза в студиото на Би Ти Ви социологът Андрей Райчев.

„Това е трик да се разбие мнозинството и опит за подмяна на разправията, която в момента не е за мажоритаритарните избори и Трифонов това казва – ние ще се явяваме на тези избори, когато народът направи стабилен парламент. Този парламент не е стабилен. Те говорят за това, че или сега през юли ще правим избори, или наесен“.

„Има един фактор, който те не са предвидили – никой не предвиждаше ДПС да гласува за тях. Представете си, че всъщност има два врага – ГЕРБ и ДПС. ДПС се прилепи за тях и им помага, но това не е поискана помощ, а просто фактически оказана. Мнозинство вече има, но то е абсолютно неочаквано – от четирите малки партии, като третата не е нито поканена, нито уговорена, нито имат някакви срещи, импровизира се в зала, но мнозинство има. 120 плюс, което прави политическата ситуация в страната друга – трите лидери на протестърските партии ще осъзнаят, че имат много повече сила благодарение на подкрепата на ДПС, отколкото са си мислили. Мисля, че това другата седмица ще даде нова политическа ситуация в страната“, допълни социологът.

„Съвсем нормално е по-малките политически формации да не искат мажоритарни избори, тъй като представете си какъв резултат биха имали „Демократична България“ или „Мутри вън“. Мажоритарните избори страхотно кривят резултата и те го кривят в полза или на първите две политически партии, или просто на първата.

А сега ето, пропорционалните дават шанса да имаме един шестпартиен парламент“, каза Петър Корумбашев.

По думите му, парламентът като цяло е симпатичен, защото има 6 много различни партии, диша се по-спокойно, и за първи път от много години нямаме доминиран парламент от една партия.

„Бяхме свикнали някак си с еднопартийни парламенти. (…) Сега няма такава убедителна водеща партия – очевидно ГЕРБ е най-голямата, но в изолация, втората – очевидно има инициативата, но тя няма достатъчно депутати, за да доминира парламента по такъв начин, по който някоя партия, която има близко до абсолютното мнозинство би се държала.

Както се казва, трябва да изкипи първата вода на боба, трябва да поизкипят тези страсти, няма да се учудя, ако видим и някакви физически срещи в парламента“.

„70 на 30 – 70 ще стане управление, 30 ще станат нови избори, смята Андрей Райчев.

„Причината е, че никакви преговори за коалиция не се водят. От една страна е хубаво – народът не обича такива работи и партиите си запазват някаква морална чистота, от друга страна е малко рисковано, защото те импровизират в зала. Болшинството партии са склонни да изчакат малко, да оправят Кодекса, още два-три закона, да се опитат нещо да почовъркат по съдебната власт и да ходим на избори, които според тях ще са честни, ще бъдат с машини и т.н.„

„Единственият възможен, който изглежда да състави такъв кабинет, е „Има такъв народ”, допълни Петър Корумбашев.

„Нито третата, на която и да се връчи, ако първите две партии върнат мандата и не го реализират, има възможност сериозно да направи такъв кабинет, ако първите две не са го направили, нито очевидно ГЕРБ има възможност, тъй като явно няма да получи повече от собствените си гласове”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *