Ангел Джамбазки пак ни скара със Северна Македония

Ангел Джамбазки пак ни скара със Северна Македония

Министерството на външните работи на Република Северна Македония изпрати протестна нота до българското министерство на външните работи във връзка с видеоклип, публикуван от члена на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщи БГНЕС.

Става дума за клип във фейсбук с кадри от Скопие, Охрид и други градове и изявление на Джамбазки, че „Македония е българска, България е над всичко“.

Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. Според македонските власти подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

„Риториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани“, се казва в изявлението на македонското МВнР.

В последните дни напрежението между Скопие и София достигна нови върхове. Македонският посланик бе викан два пъти във външното министерство. Последно посланикът бе извикан заради публикация на Словенски мозъчен тръст, който нарече България „грозното лице на ЕС“ и твърди, че българите са бивши богомили, македонци и турци, насилствено българизирани след Санстефанския мирен договор. Външно иска да знае дали Скопие плаща за тази клеветническа кампания.

През почивните дни имаше и скандал заради пратка от 920 български книги, която не бе допусната да мине македонската граница.

Има данни, че 36 души са викани за информативни разговори от македонските служби за сигурност през последния месец и са питани защо четат българска литература и като какви ще се декларират на преброяването. Това обясни пред „Нова тв“ изследователят от БАН доц. Спас Ташев. Скопие отложи преброяването на населението заради пандемията. Според Ташев обаче това е направено, тъй като властите се страхуват, че много хора ще се обявят за българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *