Ангелов: Три варианта кога ще имаме колективен имунитет

„Оптимистичният вариант за страната ни е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е – в края на юли, а песимистичният вариант – в краят на август“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в страната.

„Справяме се и с третата вълна на COVID-19. Мерките бяха навременни, пълноценни, дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най голямата тежест, която носим като лекари. Ние лекарите не помним излекуваните, а тези които сме загубили“, заяви още проф. Ангелов. Той посочи че, тенденцията за намаляване на хоспитализираните продължава. По думите му се очаква през следващите седмици тази тенденция да бъде още по-чувствителна в следствие на спада на заболеваемостта.

„Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните“, каза още той.

„Обърнахме тенденцията излекувани потвърдени“, каза още проф. Ангелов. По отношение на болничните легла отново се наблюдава тенденция на национално ниво за намаляване на тежките и леките случаи. В момемнта в страната общо 67% е заетостта на леглата. По повод разформироването на щаба, здравният министър посочи, че е логично решението. Заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. Логично е щабът да бъде раформирован в края на мандата, допълни той.

„Здравеопазването не може да бъде боксова круша на политици. Нека сме максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб е логично да се разформирова в края на мандата тъй като е над институционана струкура която кооординира държавни органи. Тоест логично е следващия премиер, който и да е той съгласно неговите разбирания да създе такъв консултативен орган. Нека не се търсят задни мисли зад това решение“, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите. Държавният здравен инспектор посочи, че 570 на 100 000 е средната заболеваемост за страната за 14 дни.

„Последните дни тя е около 515-520, като се надявам следващата седмица да падне под 500 средно за страната“, заяви още доц. Кунчев. По думите му в страната отделните области не са с толкова драстични разлики. Най-висока заболеваемост има в София, Варна, Русе, Перник, София област и Бургас. На ниска е заболеваемостта във Видин, Разград, Кърджали и Габрово.

„От епидемиологична крива ясно се вижда оформилия се спад в заболеваемостта, който продължава трета седмица и върви с еднакъв темп и ако го запазим вървим към приключване на третата вълна, но все още сме далеч от нормалните показатели“ коментира още доц. Кунчев

С най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев. В момента „огънят“ е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов дават брифинг във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *