„Алтернатива за Германия“ избра нов лидер на групата си в Европарламента

Групата на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в Европейския парламент ще бъде ръководена от Рене Ауст, решиха новоизбраните политици от АзГ.

Решението идва, след като фракцията гласува с осем срещу четири гласа за изключването на Максимилиан Крах от тяхната група. Крах беше водещият кандидат на АзГ на изборите за Европейски парламент, но партията му забрани да води кампания в навечерието на вота.

Ауст е заместник-лидер на „Алтернатива за Германия“ в централната германска провинция Тюрингия.

Крах стана жертва на няколко скандала, включително твърдения за приемане на средства от Русия и Китай. Освен това бивш високопоставен съветник на Крах беше арестуван по обвинения, че е шпионирал в полза на Китай.

Той също така направи крайно противоречиви изказвания пред италиански вестник, в които заяви, че не всички членове на печално известните нацистки отряди „Ес Ес“ са били престъпници.

Съпредседателката на „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел обяви решението в Берлин, само няколко часа след като резултатите от изборите показаха, че АзГ печели допълнителни депутатски места и се нарежда на второ място в национален мащаб с 15,9 % от гласовете.

Очаква се Крах все пак да има депутатско място в Европейския парламент. Той все още е член на АзГ, но ще бъде изключен от парламентарната група на партията.

Изключването на Крах от групата на „Алтернатива за Германия“ може да е част от усилията за подобряване на отношенията с другите крайнодесни партии в Европейския парламент, които формират блока „Идентичност и демокрация“, включително дяснопопулисткия „Национален сбор“ на френския политик Марин Льо Пен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *