Албина Анева: Председателят на ОбС да може да бъде предлаган за сваляне от 14, не от 21 съветници

Албина Анева: Председателят на ОбС да може да бъде предлаган за сваляне от 14, не от 21 съветници

При системно неизпълнение на задълженията за повече от 3 месеца председателят на Общинския съвет в Благоевград да може да бъде свалян с подписка не с гласовете на половината от общинските съветници, а само на 1/3 от тях. Това предложение входира за сесията в петък съветничката Албина Анева. За ОбС – Благоевград, където народните избраници са 41, това означава „първият сред равни“ да може да бъде отзоваван от 14, а не от 21 съветници.

Искането е формулирано като предложение за изменение на Правилника за организация и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействие с общинска администрация. При приемането му от съветниците корекцията ще засегне чл. 14, ал. 2.

Според Анева, която е опитен юрист, сегашният текст по никакъв начин не съответства на практиката, наложена с дейността и функциите на най-висшия орган на законодателната власт – Народното събрание, както и на други общински съвети в страната. Съгласно чл. 5, ал. 1, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на НС „председателите могат да бъдат освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители“. Според Анева аналогично трябва да е законодателството и по отношение на председателите на ОбС, защото не е нормално общински председател да бъде сменян по-трудно, отколкото председател на парламента.

Текстът в сегашния му вид бе добавен в благоевградския правилник на 28.09.2020 г. от настоящия Общински съвет по предложение лично на тогавашния председател на ОбС Андон Тодоров като възможност на колегите му да го отзоват, ако не си върши работата.

Предложената от А. Анева промяна на практика е втори удар срещу настоящия председател на ОбС Радослав Тасков в рамките на 2 дни. Първият – в понеделник, бе директен: съветници от Партията на зелените входираха за същата сесия искане заплатата на Р. Тасков да стане 50% от кметската, а не както е до момента – 90%. Мотивът им е, че той не уплътнява работното си време от 8 часа и работи дори по-малко от 4 часа, за колкото е предложението им да получава заплата, пише „Струма“.

И двете предложения ще трябва да бъдат разгледани в точка 5 от петъчната сесия, в която съветниците ще трябва да гласуват идеята на председателя на комисията по изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация Кирил Илиев за по-справедливо заплащане на труда на съветниците в зависимост от броя на комисиите, в които участват. 3 години след началото на мандата Илиев реши, че не е честно за участие в 1 или 3 комисии колегите му да получават еднакво възнаграждение. На практика в момента за 3,30 часа работа месечно – средно 3 часа за участие в сесия и половин час за работа в 1 комисия, благоевградските съветници получават по около 1000 лв., което е доста прилична надница от около 300 лв. на час.

Очаква се с предложенията на Анева и Зелените точката да бъде най-горещата в дългия дневен ред и да послужи за преброяване на съветниците колко от тях са „за” и колко „против” председателя на ОбС Радослав Тасков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *