Ако често консумирате годжи бери, да знаете и неговите странични ефекти

Ако често консумирате годжи бери, да знаете и неговите странични ефекти

Напоследък растението годжи бери успява да добие широка популярност и у нас. Все повече хора го консумират, защото знаят, че тези малки червено – оранжеви плодове биват смятани за „извор на младостта”.

Ако обаче прекалите с консумацията му, може да се стигне до нежелани реакции. Затова човек трябва много да внимава и да се придържа към препоръчителната дневна доза, ако не иска да си навреди.

Какви могат да са нежеланите реакции от консумацията на годжи бери?

Хората, които имат поленови алергии, задължително трябва да се консултират с лекар, преди да консумират плодовете на растението. Възможно е от похапването на годжи бери да се появят виене на свят, затруднено дишане, гадене и други нежелани реакции.

В малките плодчета се съдържа алкалоида атропин. Ако човек предозира с него, не е изключено да се появи сухота в устата, замъглено зрение, гадене и други.

Ако страдате от високо или ниско кръвно налягане и ви се налага непрекъснато да приемате лекарства, също трябва да сте предпазливи, когато консумирате този плод. В някои случи той може да доведе до спад в кръвното налягане. Плодът не влияе благоприятно и на хора, които приемат лекарства за диабет. Не е изключено да доведе до понижаването на кръвното налягане, както и до прилошаване. Да не забравяме също, че плодовете годжи бери са изключително богати на селен.

Макар той да е важен за човешкия организъм с него не бива да се прекалява, защото при предозиране може да се стигне до увреждане на нервите, стомашно – чревни проблеми или намаляване на фертилитета при жените.

Похапвайте годжи бери, защото плодовете са много полезни, но не прекалявайте с количествата, които консумирате, ако не искате да се сблъскате отблизо с някои от тези нежелани реакции, за които ви споменахме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *