Ако правите секс не за удоволствие, а за постигане на други цели…

За жените интимността не е свързана само със задоволяване на физическите нужди. 

„Не съм имала постоянен сексуален партньор от седем години. И за цялото това време съм била интимна 5 пъти, не повече. В същото време изобщо не изпитвам някаква особена нужда от това. Всичко това не ме притеснява много, по-скоро се притеснявам, че не се чувствам секси. Била съм омъжена, но дори и в брака не се чувствах привлекателна или женствена. Неотдавна се опитах да си спомня дали бившият ми съпруг някога ми е правил комплименти и осъзнах, че не е… Само ако ме е похвалил за реда в къщата или за вечерята. Рядко правехме секс и той винаги беше иницииран от него. За мен той беше по-скоро задължение, отколкото нещо, което да желая. Не разбирам ценността на секса, може би нещо не е наред с мен?“.

Всъщност психически здравите мъже и жени правят секс с една и съща цел – за удоволствие. Тук няма никакви различия между половете. Женската психика няма специален бутон, който да я подтиква да приема секса по-сериозно от мъжа. Тази разлика се дължи най-вече на нездравословни модели на възпитание. Ако правите секс единствено, за да се омъжите или да се чувствате по-сигурни, запитайте се: защо ми е нужно да се омъжвам, от кого трябва да се чувствам по-сигурна? Същия съвет давам и на мъжете. Ако възприятието им за интимност е като на типичните мачовци от екшън филмите – безчувствени и студени, те трябва да се запитат: защо блокирам сферата на чувствата си?

Ако мъжът или жената правят секс не за удоволствие, а за да постигнат социални цели: да се оженят, да спечелят любовта, да се чувстват готини, това не е нормален атрибут на тяхната полова идентичност, а признак на психологически проблем. Психически здравите хора постигат целите си по по-директни и социално приемливи начини. Те не се опитват да задържат партньора си със секс или да го манипулират. Те говорят за своите нужди и изграждат доверителна комуникация.

Ако сте жена, която се опитва да спечели любовта чрез секс, запитайте се: какво не е наред с мен? Защо възприемам този физиологичен процес като нещо съвсем различно? Ако противоречивото отношение към интимността пречи на живота ви, по-добре е да се консултирате със специалист. Това е психологически проблем, който изисква професионално решение.

В края на краищата, когато ви боли зъб, отивате не при приятелката си, а при зъболекаря. По-добре е да поверите душата си на специалисти. Изглежда, че отговорът е очевиден. Или става дума за задоволяване на физиологични потребности, или за интимност, за топло чувство между двама души. Всъщност значението на секса се простира много по-далеч. Сексуалността е усещане от сърцевината на личността.

Сексапилната жена е самоуверена жена със здраво самочувствие, с разбиране за своята красота и печелившите си страни. За съжаление, онези жени, които са израснали, критикувани и обезценявани от близките си, които не получават подкрепа, не могат истински да се отворят в сексуално отношение. Чрез болката от детството се развива и започва да действа защитен механизъм като сексуализацията.

Когато жената не се чувства секси, тя замества тези понятия. Затова тя ще се отнася към секса като към ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не като към ЖЕЛАНИЕ. Тя се самозадоволява чрез секса, като се съгласява с него твърде бързо. Това е начин да поддържа собствената си стойност и самочувствие. Най-лошото е, че такъв секс няма никаква стойност. Той е просто начин да се справи с тревожността си.

Освен това жената започва да има погрешно разбиране за ситуацията: щом той ме иска, значи ме обича и има нужда от мен. За съжаление това е само илюзия. Ето защо, когато такава жена е в постоянна връзка, нуждата от секс всъщност изчезва. Тя се нуждае от него като факт, но той не съществува като ценност, пише Actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *