Акад. Петрунов: Трябва да се тревожим от изменчивостта на вируса, възможна е четвърта вълна

Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при този темп на имунизация. Сега все повече се смята, че трябва 90 на 100 да е ваксинирано или преминало през заболяването. Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов. Той смята, че до края на годината у нас трудно може да се говори за колективен имунитет.

Акад. Петрунов обърна внимание на възможността и за четвърта вълна на COVID-19 заради голямата изменчивост на вируса. Той допуска, че ще има постоянно разработване на нови ваксини по подобие на грипните. Петрунов напомни, че вече има южноафрикански, берлински, румънски и други варианти на коронавируса. Според него някои от вариантите ще изчезнат, но други може да се окажат по-сериозни.

Проф. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните власти, че е възможно да има и нов вариант, засечен при две жени от Северна България. Резултатите още се проучват.

„Нас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той мотира постоянно. Някои от вариантите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем“, отбеляза академикът.

Алергологът каза, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември, например. Той обясни, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. По думите на акад. Петрунов хората, сложили първа игла на АстраЗенека, спокойно могат да си сложат и втора. Специалистът смята, че неправилно се тълкува становището на ЕМА относно появата на тромби.

„В текста от ЕМА става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана“, отбеляза той.

И добави, че образуването на тромби са рядкост. Тромбемболия обаче се среща често при заболяване с коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *