Акад. Петрунов: „АстраЗенека“ не отстъпва по ефективност на другите ваксини

Проблемът идва от малкото дози ваксини, с които разполагаме. Фирмите поеха отговорност, която не могат да поемат. Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов

„АстраЗенека“ не отстъпва по ефективност на РНК ваксините. Случите на тромбози са много по-малко от случаите в света без ваксинация. Ваксината на „АстраЗенека“ е причината за тромбоемболизъм, каза още той.

„Ние сме поръчали 19 млн. дози, не чакаме на ЕС, но за съжаление ваксина няма“, разкри акад. Петрунов.

„Сигурен съм, че до края на годината ще имаме голям процент имунизирано население. Все още 30-40% от българите не желаят да се ваксинират. Антиваксърската нагласа я има сред хората“, допълни имунологът.

„Необяснимо е да ни страх повече от ваксината, а не от заболяването. Ваксината ни предпазва и изгражда имунитет – без имунизация, няма справяне с пандемията, допълни още акад. Патрунов.

„Ваксината предпазва от тежкото боледуване и хоспитализациите, но не и от разпространението на вируса“, припомни имунологът.

Имунизацията води до по-голям имунитет – в пъти по-силен от този, след прекаран вирус. Имаме имунитет около една след ваксинацията, разкри акад. Богдан Петрунов.

Ваксината на „Янсен“ (Джонсън и Джонсън) е с ефективност около 76%, каза още той и допълни: Три нови ваксини предстоят да бъдат одобрени.

Не по-рано от края на 2022 г. ще сложим край на епидемията, разкри имунологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *