Акад. Богдан Петрунов: Да вляза в политиката? Смятам, че съм достатъчно интелигентен, за да си причиня това

– Акад. Петрунов, връщат ли се „зелените коридори“? Ще успеем ли да достигнем до юли 70 процента ваксинирани?

– Всичко зависи от доставката на ваксини. Ако се осъществи планираната доставка, разбира се, ще може да осъществим масова имунизация. Не мисля обаче, че преди края на август-септември ще имаме достатъчно критична маса имунизирани хора, които да определят началото на един колективен имунитет.

– Ще има ли ръст на заразени след отварянето на заведенията?

– Смятам, че заведенията не трябваше да се отварят сега. Знам колко е тежко положението в сектора. Смятам обаче, че трябваше да се има предвид на първо място здравето на хората. Според мен това ранно отваряне можеше спокойно да се отложи поне до края на месеца, да се види как ще се развие заболеваемостта. Още повече предстоят избори след месец, които също ще носят допълнително напрежение.

– Смятате ли, че при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в секциите изборите няма да са рискови и да предизвикат нова вълна от заразени?

– Рискът при отиването до урните на 4 април с нищо не е по-голям от този при посещението на мола, на ресторанта, събирането на улицата. Казвам го категорично.

Разбира се, в изборния ден задължително ще се ползват маски, ръкавици, дезинфектанти, както и спазване на дистанция между хората от метър и половина-два. Ако се спазват разписаните правила за безопасност, изборният ден ще мине спокойно. Съвсем не съм убеден обаче, че е възможно да се следи стриктно за спазване на мерките в ресторантите, моловете.

– Наистина ли трите одобрени досега ваксини на „Пфайзер-Бионтех“, „Модерна“ и „Астра Зенека“ гарантиран имунитет от 8 до 12 месеца?

– Да, вече има сериозно научни данни, които показват безспорно, че тези ваксини имат възможност да изградят добър имунитет в период от 8 до 12 месеца. Става въпрос за хуморален имунитет, т.е. антитялов и клетъчен имунитет.

Но някъде през есента ще можем да дадем още по-точен отговор и да предвидим какво ще се случи с имунитета следващата година в зависимост най-вече от мутацията на коронавируса. Той продължава да мутира и това е нещо нормално.

Досега са открити над 15 000 различни мутации на вируса, от които около 4000 са останали трайни за известно време и са се закрепили.

Ако тези мутации продължат – особено в спайковия протеин, тази част от вируса, която реагира с рецепторите в човешкото тяло, рискуваме да не можем да имаме ваксина, която да има 100 процента ефективност към всички тези варианти на щама, които се реализират сега.

Сериозно проучване в Рокфелеровия институт в Ню Йорк показва, че ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ при 40 до 80 на сто от случаите неутрализират различните варианти на вируса – бразилски, южноафрикански, британски, калифорнийски, има нов японски, нов берлински.

Появата на нови варианти ще продължава. Мутирането е биологичен процес, който не подлежи на корекция. Единственото, което подлежи на корекция, е това, че колкото повече имунизирани хора имаме, толкова повече изтласкваме вируса и той по-малко мутира. Затова е изключително важно да има повече имунизирани хора, за да може не само да се предпазим от заразяване, но и да намалим възможността от нови мутации.

– Могат ли ваксинираните да пренасят зараза?

– Засега данните показват, че могат да пренасят зараза и че ваксините не водят до спиране на инфекцията. В кратките характеристики ясно е написано, че ваксините предпазват от тежко заболяване или от това да не се разболеем. Но никъде не е написано, че ваксините предпазват от разпространението на инфекцията. Сега ще се натрупат вече доста данни, в момента се работи много активно в тази насока за трите одобрени ваксини. Предполага се, че вероятно до някакъв процент те ще имат и възможност да предотвратят разпространението на инфекцията. Но още нямаме окончателни категорични данни в това отношение.

– Колко трябва да изчакат преболедувалите ковид-19, преди да се ваксинират?

– По принцип няма никакво противопоказание да се имунизирате още в деня, в който вече не сте болен, което се доказва с отрицателен PCR тест. Но не е необходимо поради това, че в резултат на боледуването сте развили определено ниво на антитела. За щастие, вече се доказа, че независимо какви са тези антитела, поне 50 процента от тях са т.нар. вирус неутрализиращи антитела, които са способни да неутрализират вируса. Останалите са т.нар. антитела свидетели, които само доказват, че сте били в контакт с вируса.

Така че спокойно всички, които са преболедували, могат да изчакат няколко месеца – 3-4, и чак тогава да се имунизират. Още повече че сега има остра нужда от ваксини.

А да си правите предварително изследване преди ваксиниране, няма никакъв смисъл. Просто трябва да се имунизирате обезателно.

– Трябва ли да спазваме диета около ваксинирането? Има ли храни, които трябва да избягваме – като яйца, шоколад?

– Не, това са свободни интерпретации, няма никакви основания за специална диета. Препоръчва се в деня, когато се прави имунизация, да не се консумира алкохол, особено твърд. Но и това е много условно. Не се препоръчва и извършване на физическа работа, за да не се натоварва имунизираната ръка. Иначе няма никакви други противопоказания.

– Появиха се информации за смъртни случаи след имунизация, главно на възрастни хора. Това фалшиви новини ли са?

– За България няма такива данни. В чужбина- в Англия, в Русия, в САЩ има такива случаи. Но са единични и най-често не са свързани със самата имунизация. Тежки странични съпътстващи заболявания понякога водят до такъв фатален изход.

– Скоро ли Европейската агенция по лекарствата ще одобри четвърта ваксина?

– Четвъртата ваксина – на „Джонсън и Джонсън“, вече беше одобрена от Американската агенция за храни и лекарства. Предполага се, че до дни ще бъде одобрена и от Европейската лекарствена агенция. Голямото предимство на тази типично векторна ваксина е, че е еднократна. При нея се използва един аденовирус, както при руската ваксина и при ваксината на „Астра Зенека“. Досегашните данни за ваксината са, че има ефективност 80-90 процента.

– Как да изберем правилната ваксина?

– Джипито или лекарят специалист трябва да ни помогне при избора. И в четирите ваксини противопоказанията по отношение на основните съпътстващи заболявания са едни и същи. Няма ваксина, която да е препоръчителна за хора със сърдечносъдови заболявания, за хора с алергични заболявания и т.н. Единствено протеиновите ваксини, от които още няма в България, имат по-голям шанс да дадат лека алергична реакция, но това не е нищо особено и не бива да смущава никого.

– В социалните мрежи върви слух, че ваксината на „Пфайзер“ като най-ефективна е някаква ВИП ваксина, за специални хора. Имат ли основание подобни оценки?

– О, това са абсолютни глупости, дори не са фейк новини. Съвсем не се смятам за специален, защото съм се имунизирал с такава ваксина. Със същата се имунизира и портиерът на института.

– Трябва ли България да поръча от руската ваксина, при положение че не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата?

– Интересът е нормален, но преди да се получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, не е редно да приемаме руската ваксина. В Чехия и Унгария решиха да го направят, тъй като в техния закон има специална клауза, която го разрешава. Нашият закон за лекарствените средства няма такава клауза и сме длъжни да се съобразим с т.нар. централизирано регистриране на препаратите.

– Безвредни ли са ваксините в по-дългосрочен план? Могат ли да повлияят на ДНК-то ни например?

– Няма основание за подобни опасения. РНК-овите ваксини въобще не достигат до клетъчното ядро, където е ДНК на човешкия геном. Тези ваксини достигат само до протоплазмата на клетката и много бързо се разграждат, така че няма никаква опасност за някакво генетично въздействие. Това е мит на некомпетентни хора.

Няма никакви основания за опасения – нито теоретични, нито практически.

– Ще се появи ли българска ваксина?

– Не знам да има българска ваксина. Става въпрос за лабораторни експерименти, които са полезни, но да се говори за ваксина не бива, дори тази дума не трябва да се споменава. Истината е, че се работи по изследователски проект, който търси начин за разработка на някаква ваксина. Но за да стане ваксина, са нужни не само много пари, но и колосален човешки ресурс, апаратура – невероятни условия, с които не разполагаме.

– Ще се появи ли лекарство срещу ковид?

– Това е наистина болна тема. Много се работи в тази насока. В САЩ е създадена своеобразна „библиотека“ на 5000 различни молекули, които се изпитват за вероятността да действат върху коронавируса. От тях само двайсетина молекули се оказват в състояние да правят това. Тези молекули се проучват, но за съжаление, нямаме още истински добър резултат.

Искам обаче да подчертая, че най-голямото направление във връзка с лекарственото лечение на коронавируса е създаването на моноклонални антитела. Т.е. това е имунологичният подход, който се използва широко при лечението на автоимунните заболявания, на ревматизма, на алергиите. Това е най-съвременният подход на изработване извън организма на антитела, директно насочени към най-важните точки на механизма на реакцията – точно към рецепторите в човешкия организъм, към тези спайк протеини на вируса, които неутрализират, както и към други биологични молекули, които участват в реакцията.

Това е бъдещето, без никакво съмнение. Видяхме това на практика. За пръв път при бившия американски президент Доналд Тръмп бяха приложени две новосъздадени моноклонални антитела, които доведоха до бързото му оздравяване.

– Идва сезонът на алергиите. Трябва ли хората с подобен проблем да отложат имунизацията?

– Не е необходимо да отлагат. Алергичните заболявания не са въобще с противопоказания за прилагане на ваксините. Особено хората, които страдат от бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест, които са на лечение с различни видове кортикостероиди, задължително трябва да продължат своята терапия. Това е добре не само за основното им заболяване, но е и много подходящо и в случая с коронавируса.

Ако някой от пациентите с алергични заболявания има безпокойство и ако лекуващите лекари смятат, че може да има риск, добре е да пристъпят към приложението на т.нар. антиалергичен чадър 3-4 дни преди имунизацията, в деня на имунизацията и 3-4 дни след нея. Да приемат антихистаминов, антиалергичен препарат с оглед да потиснат евентуална поява на антиалергична реакция.

Но принципно алергиите нямат противопоказания за имунизация.

– Кога да очакваме да се пречупи тази пандемия?

– Не съм от тези, които са оптимисти, не вярвам до края на 2021 г. да може да стане това. Вероятно ще живеем с пандемията и следващата година, вероятно ще бъде по-слаба. Предполагам, че през лятото ще намалее, наесен пак ще тръгне нагоре. Просто трябва да свикнем да живеем с тази епидемия, с този вирус. Ще бъде много по-леко, разбира се, ще има вече не пандемия, а ендемия – отделни огнища в света, които се активират по различно време и които ще създават напрежение. Така че да мислим за ликвидиране, ерадикация на вируса, както е точният термин, според мен е невъзможно.

– Редовно ли ще трябва да се ваксинираме занапред?

– Това също е алтернатива, подобно на грипната ваксина. Всяка година, съобразно циркулиращите щамове грип, се правят специфични ваксини. Може да дойде този момент, когато ще можем да правим такъв тип ваксини съобразно циркулиращите щамове на коронавируса. Впрочем това се готви много сериозно – всички големи компании работят в тази насока. Даже фирмата „Модерна“ предлага да се направи трета имунизация късно есента с нейната ваксина, която ще бъде много високо ефективна, подготвена основно съобразно вариантите, които ще циркулират тогава. Това направление е в много сериозно развитие и ще продължи.

– Доста Ваши колеги се изкушиха да влязат в политиката. Каниха ли Ви в листа?

– Смятам, че съм достатъчно интелигентен, за да си причиня това. Има хора, за които това е някакво огромно удоволствие. Смешно ми е, че хора, които с изявите си създадоха само суматоха в трудната пандемична ситуация в страната, ще стават кандидат-депутати. Всеки специалист, който се чувства на мястото си, няма нужда от политическа слава.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *