Агнешкият бут за Великден – от 17,14 лв., олиото в Благоевград – 4,56 лв.

Традиционно седмици преди Великден агнешкото стартира от много високи цени, за да се качи още повече за самия празник. В Благоевград цяло агне на едро струва 15,25 лева за килограм, в големите вериги цената скочи на 19 лв., но в по-малките магазини може да се намери срещу 16,90 лв./кг, а бутът е на цена 17,14 лв.

В Кюстендил бутче агнешко се търгува по 17,40 лв., а плешката е 16.60 лв., докато в Перник месото не се предлага още никъде, пише в. „Струма“. Средно за страната цялото агне е с 30 ст. по-евтино от благоевградското на едро, бутът е по-евтин с 2,50 лв./кг, а плешката – с 1,50 лв.

През последната седмица средната цена на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги за страната е с 30 ст./кг повече, отколкото в по-малките магазини, а на плешката – със 70 ст., сочи статистиката.

Нов скок регистрира цената на олиото в Благоевград. В една от големите хранителни вериги удари 4,56 лв. за литър и възмути силно потребителите. Недоволството им идва и от факта, че от години областта е на дъното по средни доходи, безработицата нараства с всеки изминал ден, а в условията на пандемия хората масово са изразходвали всичките си спестявания и се чудят как да свържат двата края.

За свръхцени в Благоевград признава и Министерството на икономиката и храните, което всяка седмица прави ценови анализи за основни хранителни продукти в страната. Тук неизменно Благоевград е по челните места в класацията на необяснимо скъпи храни.

Ненормално високата цена на олиото от 4,56 лв. вероятно ще бъде отразена в анализите следващата седмица, но и през изминалата мазнината е била доста скъпо удоволствие за благоевградчани, показват цифрите на министерството. При цена на едро 2,85 лв. за литър средно за страната, в Благоевград сме го купували по 3,16 лв., а в малките магазини средно в областния център на Пиринско литърът се е продавал за 3,33 лв. В Кюстендил олиото се е харчело по 3,29 лв., а в Перник на дребно се е купувало срещу 3.00 лв.

Според икономическите анализатори сериозното поскъпване на рафинираното слънчогледово олио в цялата страна през седмицата е в резултат на възходящия тренд при изкупната цена на суровината. В сравнение с предишната седмица продуктът е поскъпнал в 18 области с между 2,6% и 15,1%, само в Перник и София е поевтинял с 10,2%.

Аналогично е положението и с яйцата. При средно за страната 19 ст. за бройка на едро, в Благоевград тя е 20 ст., а в Кюстендил – 21 ст. И в двете области големите вериги продават яйцата на 21 и 24 ст. в зависимост от големината им, а в малките магазини цената стига до 26 ст. По една случайност миналата седмица в Благоевград обаче е можело да бъде купено най-евтиното в страната яйце размер L срещу 0,21 лв./бр., а най-скъпо е било в Перник и София – 0,31 лв./бр., но това е по-скоро изключение в правилото за непрекъснато покачващите се цени на храните у нас.

Потвърждават го табелките пред пилешкото месо в Благоевград, където прясното пилешко в кварталните бакалии удари 5,45 лв., а в Кюстендил стигна и до 5,50 лв. Дори замразеното в двата града е с впечатляващите цени съответно от 4,90 и 5.00 лв., въпреки че средната цена на килограм замразено пилешко през седмицата е била 4,11 лв., а най-скъпото прясно месо в другите области е струвало 5,05 лв./кг.

Югозападът е бил и с най-скъпото брашно тип „500” – 1,19 лв./кг на едро, по 1,12 лв. в големите вериги и по 1,33 лв. в малките магазини. Средните стойности на брашното за страната са били по-ниски с 26 ст./кг на едро и 9 ст. в магазините. В Силистра и Стара Загора пък кило брашно е едва 0,73 лв./кг.

Миналата седмица Благоевград, Кюстендил и Перник са били с под средните за страната цени само по отношение на захарта, която големите вериги са предлагали за 1,37 лв. /с 2 ст. по-малко от средните за страната цени/, а в малките бакалии цената е била 1,55 лв. при средно за страната 1,59 лв./кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *