Автобусни линии № 1, 2 и 3 в Благоевград под въпрос заради шоковото поскъпване на метана

Разписанието на основните автобусни линии № 1, 2 и 3 в Благоевград е под въпрос заради шоковото поскъпване на метана, пише в. „Струма”. Дали ще се стигне до спиране на автобуси и редуциране на графика по трите важни линии, това най-вероятно ще решават на среща днес кметът Илко Стоянов и Марио Богданов – управител на фирмата, спечелила на търг обслужването на градския транспорт в Благоевград.

Автобусите по линия № 1 поемат голяма част от пътникопотока на кварталите „Ален мак” и „Еленово” и се движат през булевардите „Джеймс Баучер”, „Васил Левски”, „Св.св. Кирил и Методий” ул. „Иван Михайлов”… Те са и единственият обществен превоз от селата Рилци и Бело поле, като маршрутът включва и с. Изгрев. В делничните дни и натоварените времеви зони – сутрин и следобед, рейсовете са през половин час.

Линия № 2 е през жк „Еленово”, центъра, квартал „Струмско”, а № 3 е през базата, Джамията, общината, Търговията, с. Покровник.

Вчера преди обяд на Фейсбук страницата на с. Рилци се появи следното съобщение: „От понеделник автобусите за Благоевград, които тръгват от Рилци на кръгъл час, ще бъдат спрени и транспортът ще бъде както е в събота и неделя. Причината е скъпото гориво!!!”, гласи публикуваната информация, която „изправи на нокти” ползващите автобусен превоз. Хората с негодувание и притеснение се питат как ще се придвижват до работа, а децата до училище, ако бъде спрян автобусът в 7 часа, който е сред най-използваните и често още на първата спирка в Бело поле се препълва с пътници.

Както „Струма” писа, в началото на миналата седмица в Благоевград избухна истински скандал, след като само в рамките на няколко часа метанът поскъпна двойно. Сутринта този вид гориво се продаваше за 3.79 лв., а по обяд една от оборотните бензиностанции закова шокиращите 6.10 лв. за килограм метан.

В метан станцията, където зареждат градските автобуси, цената се покачи на 5.54 лв. Като причина за резкия скок нагоре бе посочено исканото от „Булгаргаз” увеличение с 54 %, а след това с 60 % на природния газ от 1 август. Тогава М. Богданов уточни, че поскъпването не е двойно, а е шесторно спрямо първоначалната цена на метана. Той призна и че при стойности от 3.70-3.80 лв. за килограм метан реализираният оборот е стигал само за заплати на персонала, а сега с новата цена направо „отиват под водата”. Управителят на фирмата заяви и че ако държавата и общината не им окажат помощ, то най-вероятно на хората в Благоевград ще им се наложи да ходят пеша. Или казано с други думи, автобусите от градския транспорт, движещи се на метан, ще спрат.

С въпрос дали отговаря на истината публикуваното в групата на село Рилци, че автобусите по линия № 1 се редуцират, вчера репортер на „Струма” отново се свърза с М. Богданов. Ето какво заяви той:

„Най-вероятно така ще стане, но все още не е взето решение, тъй като не е съгласувано с общината. Не можахме да се срещнем с кмета, дано това да се случи в понеделник, за да видим какво ще правим, но аз просто не виждам какъв полезен ход имаме изобщо”, каза М. Богданов и определи евентуалното редуциране на автобуси като един вид спасителна операция в създалата се ситуация.

Попитан дали може да се намери спасителен план, така че да не спира конкретно сутрешният автобус, препълнен с работници и ученици от Рилци и Бело поле, М. Богданов бе категоричен, че не могат да се справят сами. „Обмисляното редуциране е за една седмица. Следващата стъпка, ако не дойде някакво решение, и аз не знам откъде, е просто да преустановим дейност. Дори и 3 лв. да направим билета, кой ще се вози?! Затова казвам, че нямаме полезен ход. Държавата и общината трябва да обърнат внимание, но може да се правят, че не съществуваме”, коментира М. Богданов.

Припомняме, че след серия публикация във вестник „Струма” за шоковото поскъпване на метана, в петък от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че са се самосезирали и председателят на специализирания държавен орган Иван Френкев е наредил комплексни проверки в цялата страна на метан станциите в съответствие с функциите на комисията. Целта е да се събере навременна информация и да се предотврати сценарият от пролетта с повишаване цените на горивата и олиото в търговската мрежа и създаване на паника.

В петък служител на звеното на КЗП в Благоевград научи от репортер на „Струма” за проверките и каза, че не са започнали да правят такива, но след като е разпоредено и обявено, то най-вероятно ще има.

„Това е все едно на някой да му се пие вода сега и да му донесат една чаша след 3 дни, че нали дотогава човекът ще е умрял”, изрази се метафорично М. Богданов, още повече че не е ясно дали и изобщо до какво ще доведат въпросните проверки на КЗП.

В отговор на въпроса евентуално колко автобуси ще спрат, управителят на фирмата поясни, че готвеното редуциране се отнася за линии № 1, 2 и 3, тъй като по тях автобусите са на метан. „Всичко, което се движи на метан, става проблемно, докато не се вземе някакво решение, но и аз не знам какво”, каза М. Богданов и допълни, че по останалите линии автобусите са на нафта и не се очакват промени на техните разписания, тъй като положението при този вид гориво все още е търпимо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Хората се оплакват: Нощем Сандански тъне в мрак, човек не може да се разходи
Next post Веселка от „Фермата“ тотално преобърна живота си