Абитуриентите без гадже на бала, плащат куверта в последния момент

Абитуриентите няма да си водят гадже на бала, ако не е от същия или от съседен клас. Учители и ученици съобщиха, че забраната за външни лица в ресторанта е една от мерките заради пандемията от коронавирус.

В залите, където ще се провежда купона ще присъстват само ученици от един випуск на съответното школо. Подобна неписана разпоредба има в Националната природо-математическата гимназия и Търговско-банковата гимназия в столицата.

В НПМГ планират тържество на 26 май. Залите на голям столичен хотел ще съберат около 260 ученици от 12 клас и техните учители. С организацията се е нагърбила Антония Христова, председател на ученическия съвет на елитната гимназия. „Имаме две правила. Първо, събираме допълнително 3 лв. , ако се счупи нещо. Забранили сме воденето на външни лица, защото иначе ще надхвърлим капацитета на хотела“, казва девойката пред „Телеграф“. Също така събирането на още повече хора на едно място няма да е уместно заради пандемията.

За куверта, който е 110 лв. учениците са събрали само капаро, което е било по 2.50 лв. на човек. „Договорихме се хотела заради коронавируса да съберем останалата част от парите възможно най-късно“, разказа Антония. „Това е около 10 дни преди бала“, допълни тя. Така, ако се наложи балът да бъде отменен няма да са събирали напразно пари. Някои класове вече са си резервирали дискотеки, други пък планират за пътуват с влак до морето през нощта, веднага след партито в ресторанта. По традиция, на изпращането в училищния двор учениците от НПМГ участват в благотворителна кауза и са с тениски, а не официални тоалети. Така ще бъде и тази година. Заради струпването вероятно ще са с маски на изпращането, но признават, че на самото тържество в ресторанта това едва ли ще е възможно.

Кувертът на абитуриентите от Търговско-банковата гимназия е 169 лв., разказаха родители на дванайсетокласници. В трите зали на хотела ще се разпределят 290 човека. Сумата вече е платена на няколко транша. Първият е бил в размер на 40 лв. Втората вноска от 50 лв. родителите са платили в края на септември миналата година, а последната са внесли през януари. Някои от класовете вече са резервирали и дискотека, като са броили по 100 лв. като кувертът включва алкохол по избор. Имало е и по-евтин вариант от 50 лв., в които обаче влизат само вход и запазено място. От повечето заведения, които посрещат абитуриенти са обяснили, че в случай на отмяна на тържествата през ще насрочат друга дата през летните месеци.

Някои от родителите теглят заеми за бала. Така е в Пазарджик. Много семейства там са теглили кредити, за да могат да организират и отпразнуват дипломирането на децата си, разказват финансисти от банкови клонове в града. Най-масово са били отпускани потребителски до 5 000 лв.-7000 лв. Местни заведения искат между 70 и 100 лв. за абитуриентска вечер в зависимост от това какви шедьоври на кулинарията предлагат, но много често ястията остават по масите, тъй като младите хора наблягат масово на алкохола.

След ресторанта следва задължително дискотека или нощен бар, а абитуриентите от Пазарджик купонясват в близкия град Пловдив, където има повече заведения. Заради наложените мерки, свързани с пандемията с коронавируса, тазгодишните завършващи в пазарджишки гимназии се отказаха от екскурзии след бала в Турция или Гърция, тъй като им искат PCR-тестове. Младежите предпочитат родните черноморски и планински курорти, за да отпразнуват запомнящо се дипломирането след средно образование.

Не връщат капарото в Добрич

Още през октомври голяма част от абитуриентите в Добрич и района са направили резервации за самия бал и са дали капаро. То варира от 20 до 50 лева с уговорката, че няма да се връща. Няма ли бал на резервираната дата, то с тези с предплатените суми ще ходят да пият по едно кафе – такава е договорената опция. Родители от Пловдив от месеци наред са вече направили резервации за ресторанти, където ще почерпят близки и роднини за абитуриенти. Цената на куверта на човек варира в зависимост от ресторанта и започва от около 100 до към 300 лева.

Продават рокли от Германия на половин цена

Стотици обяви за продажба на минимални цени за носени и съвсем нови бални тоалети могат да бъдат намерени във Фейсбук. Сред последните появили се на 12 април оферти е продажбата на 30 броя „нови, бални, абитуриентски официални рокли на цена от 50 до 100 лв. Петя Димитрова, която ги продава уточнява, че стоката е от наскоро затворил заради ковидпандемията магазин в Германия. Предлагала ги на тази символична цена, а истинската била 200 и нагоре евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *